Skip to content

Äldrevården 2011-11-11

12 november 2011

Vad väger en kissblöja?

Privatiseringar handlar inte om att förbättra vård och service, utan om ideologi. Jonas Gardell påminner om att omsorg inte får vara en fråga om att sko sig på andra. (Expressen 2011-11-16)
Har Carema sponsrat M? Aftonbladet 2011-11-16)
Akutinsats med risker
En sammanbiten trio ministrar kallade i går till presskonferens för att kommentera ”verksamheten inom välfärdssektorn” och ”de brister inom vissa bolag som framkommit den senaste tiden”.(DN 2011-11-15)
Sparka på Carema men inte på valfriheten (SvD 2011-11-15)

Vårdföretag ska inte kunna tysta personalen
Det finns ett problem privata välfärdsverksamheter – de saknar det grundlagsreglerade meddelarskydd som gör att offentligt anställda fritt kan meddela sig med medierna och avslöja missförhållanden. Det krävs en lagändring för att detta ska bli tvingande, något vi länge efterlyst, skriver Birgitta Rydberg och Anna Starbrink (FP) på SvD Bännpunkt. (svD 2011-11-14)

Attendo tar över nytt boende trots tidigare skandal
Södermalm fick nog av riskkapitalbolaget Attendo när de gamla ­hånades och blev utskällda. På punkt efter punkt håller företaget inte normal kvalitet, enligt stadsdelens utvärdering. Det hjälpte inte. Nyligen beslöt stadsdirektören att ge Attendo ansvaret för ett annat äldreboende på Söder.(DN 2011-11-14)

Reinfeldt struntar i gamla och sjuka

En majoritet av de allra äldsta får ingen offentlig omsorg över huvud taget.
I borgerlighetens nya tuffa Sverige drabbas inte bara sjuka och arbetslösa. Under de senaste decennierna har de riktigt gamlas möjlighet att få hjälp halverats.(Aftonbladet 2011-11-14)

Regeringen utreder skillnader i vården
Regeringen ger i uppdrag till Socialstyrelsen att reda ut om det finns några skillnader i kvalitet mellan privat och offentlig omsorg, berättar äldreminister Maria Larsson vid en presskonferens.
– Vi vill gå till botten med det här, säger hon.(SvD 2011-11-14)

”Trovärdigheten för hela vårdbranschen urholkas”
Att tillhandahålla välfärd i Sverige ställer stora krav inte bara på kvalitet utan också på god företagsetik och skattemoral. Det är orimligt att använda tveksamma skatteupplägg när intäkterna kommer från skattebetalarna. Blotta misstanken att pengarna hamnar i skatteparadis urholkar trovärdigheten för branschen och går på tvärs med syftet med den valfrihet och mångfald vi har inom vård och omsorg, skriver Sofia Arkelsten och Mats Gerdau. (DN-Debatt 2011-11-13)
Kontrollen av privat välfärd måste skärpas
Som pådrivare av privata välfärdstjänster har näringslivet ett särskilt ansvar när brister uppdagas. Viktigast nu är stärkt kvalitetskontroll. Skärp kraven, och stäng omedelbart verksamheter som inte håller måttet, skriver Anders Morin, Svenskt Näringsliv. (SvD 2011-11-12)

150 Carema-fall hos Socialstyrelsen

Socialstyrelsen tittar just nu på fler än 150 tillsynsärenden som gäller vårdbolaget Carema. Var tredje anmälan kommer från den egna personalen. (SvD 2011-11-11)

Carema-skandalen svärtar ner hela branschen
Caremas skandal har svärtat ner en hel bransch. Till konkurrenten Attendo Care hör oroliga anhörga av sig med frågor. (SvD 2011-11-11)

Missförhållandena inom äldrevården (Samlingssida på DN.se)

Annonser
Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: