Skip to content

Dagens länkar 2011-11-25

25 november 2011

Ett Kärneuropa skakar unionen i grundvalen

När eurokrisen fördjupas väcker allt fler liv i den gamla idén om ett Europa i två hastigheter, där ett antal länder går vidare och fördjupar samarbetet. Frankrike, Nederländerna och Finland hör till de starkaste förespråkarna, men förslaget om ett Kärneuropa är kontroversiellt och skakar unionen i dess grundvalar.(SvD)

Fyra frågor S ska ta strid om

Jag vill här visa på fyra viktiga prioriteringar för Socialdemokraterna. Kring dessa områden – utbildning, arbete, medborgarvärde och framtidsinvesteringar – kommer striden att stå under 2012. Vi har ett stort arbete framför oss, skriver Håkan Juholt. på SvD Brännpunkt.

”SD:s nya ideologiska etikett ändrar inte partiets politik”

Ideologisk kontinuitet. SD:s förslag till nytt principprogram – under etiketten ”socialkonservatism” – är endast ett försök att skapa en smaklig och samman­hållande ideologi för att motivera partiets invandringskritik och strävan efter svenskhetens bevarande. Medborgarna delas i programförslaget in i tre kategorier som närmast liknar ett utkast till en apartheidstat, skriver Mats Lindberg. (DN-Debatt)

”Vi tydliggör och fördjupar vår ideologiska bas”

Bakgrunden till att Sverigedemokraterna nu tar fram ett nytt principprogram handlar i grunden om ett behov av politisk breddning och ideologisk fördjupning. Givetvis förändrar vi inte våra åsikter men vi tydliggör och fördjupar vår ideologiska bas, skriver Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson och Mattias Karlsson i en replik. (DN-Debatt)

Euroobligationer: Barroso gapar över mycket

Signerat – Gunnar Jonsson, Dagens Nyheter.
Banker förbereder sig för eurokollaps

För inte länge sedan betraktades det som otänkbart. Men nu förbereder sig stora banker för en kaosartad splittring av eurozonen.(SvD)

Se upp för julstressen

För den nya generationen småbarnsföräldrar är julen en stor utmaning. Tuffast är det kanske för 70-talisterna, ”generation ambition” att hantera denna prestationskrävande tradition. Blir det myteri eller hänger barndomens pepparkaksbak och hemgjorda sylta över skuldtyngda axlar? (SvD)

Det talas sällan öppet om EU:s maktbygge

Brandkåren och EU har åtminstone en sak gemensamt. Ingen av dem gillar väl när det brinner. Men ingen av dem skulle heller kunna existera utan bränderna
Krönikav av Clas Barkman i Dagens Nyheter

I en akut nödsituation tvingas ECB sätt i gång sedelpressen

Euroländerna kan bli tvungna att bryta mot reglerna för att valuta­unionen ska överleva. EU-fördraget gör klart att Europeiska centralbanken, ECB, inte får låna ut pengar till medlemsstater. I en verklig nödsituation är ändå detta vad som måste göras. (Johan Schück i Dagens Nyheter)

EUROKRISEN
Här är alla kreditbetyg i EU

Working women Still struggling
Women have made huge progress in the workplace, but still get lower pay and fewer top jobs than men (The

From → Världen

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: