Skip to content

Dagens länkar 2011-11-26

26 november 2011

Släkten är inte värst (Marie Ludvigsson Svenska Dagbladet)

Idéernas betydelse i politiken
Valsegrar och maktinnehav ska inte föraktas, men de är ändå medel. Ytterst handlar politik om att vinna gehör för det man tror på och tycker är rätt. Den övertygelsen satt djupt hos Gösta Bohman. I synen på vad som är kärnan i det politiska uppdraget har Bohman väldigt mycket att erbjuda, nu som då, skriver PJ Anders Linder i detta anförande som hölls vid Bohmanfondens idéseminarium den 22 november 2011. (Svensk Tidskrift)
Håll dörren öppen
I några artiklar den här veckan har DN beskrivit ett välkommet trendbrott. En allt större andel av invandringen till Sverige består av människor som kommer hit för att arbeta. Förändringen är inte särskilt dramatisk, men ändå påtaglig. Samtidigt som invandringen totalt sett minskar (– 6 procent förra året) ökar antalet arbetstillstånd.(Dagens Nyheter)

Juholt: Rätt man på fel position
Signerat – Erik Helmerson.(Dagens Nyheter)

Utanförskapet skulle minska – så här blev det
Mer än var tredje registrerad arbetslös på Arbetsförmedlingen är utrikesfödd. Andelen har ökat dramatiskt. Från 22 procent för sex år sedan till dagens 35. Det visar siffror DN tagit fram med hjälp av Arbetsförmedlingen.(DN)

Drömmen om ett jobb i Sverige alltmer avlägsen

Hassan Keyse Sharmarke är inne på sitt åttonde år utan jobb. I genomsnitt tar det sju år för en flyktinginvandrare att få ett jobb i Sverige. Blir det lättare för Valentine Aderibole och Mulu Ayenew som omfattas av den nya etableringsreformen? DN sökte svar i Jönköping och Stockholm.

Långsiktigt arbete krävs för att ingen ska fastna i hemlöshet

Stockholms stad lägger årligen över en halv miljard kronor i arbetet med hemlösa men vi har ändå inte löst problemet, skriver Anna König Jerlmyr, (M), socialborgarråd. Nu satsar vi ytterligare pengar, tillsätter en oberoende utredare och utökar projektet Bostad först.(DN Stockholmsdebatt)

Med utländsk arbetskraft kan vi utveckla landet

Replik på ”Nya regler har lett till rovdrift på invandrad arbetskraft”, den 24 november.(DN Stockholmsdebatt)

Det fria vårdvalet görs med ögonbindel

Valfrihetsreformen inom vården har fått genomslag i hela landet. Vi har makten att välja vilken vård vi vill ha, men ännu inte medlen för att kunna göra ett bra val. Landstingen som sitter på saklig och relevant information måste göra den tillgänglig, skriver Heléne Spjuth, tidigare hälso- och sjukvårdsanalytiker inom landstingsvärlden. (SvD)

Fler blir sjuka av stress på jobbet
På nära fyra av tio företag förekommer sjukskrivningar där arbetstiden är orsaken. Jämfört med föregående år har antalet arbetsplatser där medarbetare sjukskrivs på grund av arbetsrelaterad stress ökat. Vi vill därför se en tydlig skärpning av arbetsmiljöarbetet ute på företagen, skriver Cecilia Fahlberg, förbundsordförande Unionen. (SvD Brännpunkt)

Med nationen och kulturen som retorisk idé
Populistiska och invandringskritiska partier i Norden blir alltmer lika varandra. Sverigedemokraterna, som har partikongress i helgen, vill kalla sig socialkonservativa för att putsa på partiets ideologiska framtoning. (SvD Under strecket)

Amerikanskt lagförslag hotar friheten på nätet
Hur ska kulturskapare få ­betalt om deras arbete läggs ut gratis på nätet? I USA pågår en hård strid om ett lagförslag, Stop online piracy act, som av ­kritikerna anses hota yttrandefriheten.(DN)

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: