Skip to content

Dagens länkar 2011-11-29

29 november 2011

Färre utlandsfödda på gymnasiet

Mer än var tredje utrikes född elev klarar inte grundskolan. Gapet till svenskfödda ökar starkt visar siffror DN tagit fram med hjälp av Skolverket. Nästan fyra av tio barn som kommer från ett annat land har nu för dåliga betyg i nian för att få börja gymnasiet. På åtta år har andelen utrikesfödda bland de obehöriga ökat från 24 till 37 procent. (DN)
Internatskolornas hemliga nätverk

Men frågan är om det finns någon som utmanar en mäktigare motståndare än de elever och anställda som nu börjat berätta om pennalism, förtryck och sexuella övergrepp på landets fina internatskolor. (Aftonbladet)

Anställda har ingen tjänstepension

Bemanningsanställda på Pensionsmyndighetens kundtjänst har varken kollektivavtal eller tjänste­pension. »Här är det djungelns lag som gäller«, säger en av de inhyrda till ST Press. (ST Press)

Ska vi börja bry oss om vad de lär sig istället?

Att läsa SNS uppmärksammade forskningsrapport om konkurrensutsättning av offentlig sektor, Konkurrensens konsekvenser, är en utmaning. Inte för att den är mer komplex eller otillgänglig än gängse samhällsforskning, utan för att den andas något mer än vetenskaplighet.

Igår presenterade Jonas Vlachos sin delrapport Friskolor i förändring som behandlar effekterna av 1992 års friskolereform. (Svenska Dagbladet)

S lägger ned sitt starkaste vapen
Socialdemokraternas vändning om partibidragen är ett bakslag för svensk öppenhetstradition. Dessutom skadar det partiet i ett redan svårt läge. Ett taktiskt missgrepp, skriver S-märkta debattörerna Stig-Björn Ljunggren och Sandro Wennberg. (SvD Brännpunkt)

Bensinskatten slår inte mot fattiga
Bensinskatt är den enda metod som hittills lett till att halten koldioxid i atmosfären minskar. Enligt ny forskning stämmer inte påståendet att människor med minst pengar drabbas hårdast. En rapport visar att bensinskatten slår hårdast mot dem som tjänar mest i Kina, Indien, USA och 22 länder till. I Sverige är bensinskatten neutral. (SvD)

Inredning är mer än ett snyggt yttre
En ny akademisk tidskrift belyser interiörernas betydelse utifrån olika forskningdicipliner och hur inredning speglar skiftningar i samhället. Din stol är mer än en sittplats – den avslöjar vem du är, vill vara och borde vara. (SvD Under strecket)

Överraskande stark BNP-siffra för Sverige
SvD:s reporter Leif Petersen svarar på de viktigaste frågorna om Sveriges BNP-tillväxt under det tredje kvartalet 2011 som SCB presenterade på onsdagsmorgonen (SvD)

Nu bromsar svensk ekonomi rejält
Svensk ekonomi växer men i betydligt långsammare takt. Det kommer dagens siffra över tillväxten för tredje kvartalet att visa. Prognoser pekar mot att Sverige är på väg mot nolltillväxt de närmaste kvartalen.(SvD)

Ett år senare kokar Irland av ilska
Ett år efter att Irland fick sitt räddningspaket är läget fortfarande mycket mörkt. Konsumtionen faller, investeringarna likaså, och folket är förbannat eftersom nästa års budget mejlats runt i Tyskland innan det irländska parlamentet fått se den. Enligt ekonomer kan ytterligare nödlån från EU behövas.(E24.se)
”Vår levnadsstandard går ner i rasande takt”
Samtidigt som arbetslösheten skjuter i höjden kämpar Spaniens småföretagare för sin överlevnad. I Barcelona har krisen slagit ut många av traktens småindustrier och familjeföretag. De som klarat sig fram tills nu känner stor osäkerhet inför framtiden.(SvD)

Visselblåsare måste få starkare skydd
Kolumn av Gunnar Strömmer (SvD)

Svenskarnas okända miljardnota
I år betalar svenska kunder 3,1 miljarder kronor i roamingavgifter för att använda mobilen utomlands. 750 miljoner kronor är för mobildata. En betydande del av pengarna hamnar en smula oväntat i svenska operatörers fickor.(Computer Sweden)

From → Världen

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: