Skip to content

Dagens länkar 2011-11-30

30 november 2011

Trycka – inte tycka
”Den djävligaste av alla djävliga världar.” Så presenterades Sveriges riksdag för Anne-Marie Pålsson när hon år 2001 beslutat sig för att kandidera för Moderaterna. Omdömet fälldes av Bo Södersten som själv i 11 år befolkat denna värld för Socialdemokraterna.(Dagens Nyheter)

”Det är dags att sluta upp mot det interna krypskyttet”
Gyllene tillfälle för S. När den borgerliga regeringen står tom på idéer ägnar socialdemokratin stor kraft åt interna diskussioner om partiledaren. Det är fullständigt obegripligt. Arbetarrörelsen försitter chansen att föra fram idéerna om ett framtida Sverige. Jag kan också tycka att Håkan Juholt ibland varit vårdslös med formuleringar, men i stället för att koncentrera på en del tillkortakommanden borde vi ta vara på hans vilja och glöd, skriver Göran Johansson. (DN-Debatt)

Pagrotsky vill undvika stora skattehöjningar
Leif Pagrotsky är mannen som ska få ordning på Socialdemokraternas skattepolitik. Nu berättar han för första gången om sitt arbete. För DN avslöjar han att han inte tror på några stora återställare av regeringens politik.(DN)

Solen upp över Stockholmsbörsen
Solen steg över börserna när sex centralbanker med ECB och Fed i spetsen sänkte priset på pengar. Saabaktien rusade efter schweiziskt Gripenköp.(DN)

Public sector strikes: 30 November action mapped The Guardian

När M lyssnar står blixten stilla
Maria Ludvigsson om bidrag till partierna
Unga män dominerar på extremhögerns sajter
DN Kultur och Expo i samarbete. Del 1: Så utnyttjar extremister den nya tekniken Unga män dominerar på extremhögerns sajter

Smällar man får ta i ­patriarkatet
Ja, män som ser Turteaterns uppsättning av ”Scummanifestet” blir utpekade och förödmjukade. Men vi behöver inte bli rädda – och det är avgörande, skriver Jens Liljestrand.(DN)

Bostadsbristen största hindret i arbetet med hemlösa

Replik på ”Långsiktigt arbete krävs för att ingen ska fastna i hemlöshet”, den 26 november.(DN Stockholmsdebatt)
Plånboken avgör i den franska äldrevården
I Sverige rasar debatten om vanvård av äldre och nedskärningar inom äldrevården. I Frankrike får ofta de anhöriga betala om åldringen inte själv kan stå för sin vård. DN har besökt två äldreboenden i Paris – ett privatägt och ett kommunalt.(DN)

Äldrevården skiljer sig åt i Europa (DN)

Surfplattan – etablerad men inte het
En ”magisk” maskin och en ”revolution”. Reklamsnacket var högljutt inför den svenska lanseringen av Apples surfplatta Ipad. Ett år senare är plattorna många, men tonläget betydligt svalare.(DN)

Lägre anspråk, högre förtroende
PJ Anders Linder i Svenska Dagbladet

Fed och banker mörkade vid finanskrisens början
Bankerna undanhöll information för investerarna, centralbanken Federal Reserve (Fed) gjorde samma sak för beslutsfattande politiker. Och krisaktörerna på Wall Street tjänade hundratals miljarder på att låna pengar till rekordlåg ränta. Det är spektakulära nyheter som nu framkommer om vad som försiggick under finanskrisen.

Flera problem – få lösningar
Euroobligationer, samordnad finanspolitik, strängare övervakning av nationella budgetar och tuffare sanktioner mot länder som ignorerar stabilitetspakten – det är några av bollarna som är i luften inför EU-toppmötet om två veckor. (SvD)

From → Världen

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: