Skip to content
Tags

Dagens länkar 2011-12-04

4 december 2011

”Satsa på lärarna, bryt monopolet”
PJ Anders Linder om skolan(SvD)
Ondskan bor inte bara på internat
Johan Ingerö om Lundsberg(SvD)
Anne-Marie i underlandet
Mats Johansson om Anne-Marie Pålsson (SvD)
Vi går i spetsen för frihet på nätet
Sverige har gjort friheten på internet till en ny frontlinje i kampen för frihet och demokrati. Att införa sanktioner som riskerar att spela regimens förtryck i händerna måste undvikas, skriver utrikesminister Carl Bildt (M).(SvD-Brännpunkt)
Juholt manar S till nystart
– Vi är nere i en grop och vi är på väg upp ur den. Det kommer att ta tid. Så kommenterar Håkan Juholt raset i väljarnas förtroende som SvD redovisade på lördagen.(SvD)
På Aktuellt fanns inget EMU-intresse
Rolf Gustavsson om Maastricht och EMU. (SvD)

Juholt: Nu är det slut på ursäkterna
Signerat – Annika Ström Melin. (Dagens Nyheter)

Vem ska rädda Europa om euron faller?
Söndagskrönika – Peter Wolodarski. (Dagens Nyheter)
”S-krisen får återverkningar på den svenska demokratin”
Förlamad opposition. Socialdemokratins kris är inte bara en intern angelägenhet. En vital demokrati förutsätter en stark opposition som granskar regeringen. Men det handlar inte bara om en opponentroll för S utan partiet måste också utforma ett regerings­alternativ som är realistiskt, sammanhållet och väl underbyggt. Om S inte förmår återta makten 2014, finns risken att partiet utvecklar en mindre ansvarsfull politik och inte längre blir lika relevant som regeringsbärande parti, skriver Tommy Möller på DN Debatt.
Utan invandrare stannar Sverige
Flera branscher i Sverige bärs upp av utrikes födda. Dit hör en stor del av vården och äldreomsorgen, hotell och restaurang och transporter. Varje dag går 600 000 utrikes födda till jobbet. Mer än var fjärde läkare är till exempel född utanför Norden. (DN)
Hårt arbete för att få behörighet
På Folktandvården i Hallunda kommer fler än hälften av tandläkarna från Bagdad. Reem Kosto hade en irakisk examen i bagaget men fick ändå kämpa hårt för att få jobba som tandläkare i Sverige.(DN)
Högskoleutbildad bakom ratten
Det är sådana som Ilyas Özogul som får busstrafiken att rulla i Södertälje. Över 55 procent av chaufförerna är födda utomlands, precis som han. Inget liv är fullkomligt. Min eld för studier har inte släckts. Jag väntar på ett bra tillfälle att börja studera igen. Då blir jag företagsekonom.(DN)
Många hamnar inom vården
På Högsätra äldreboende på Lidingö är ungefär 80 procent av alla anställda födda i ett annat land. Lydia Mutumba Namugambe kommer från Östafrika precis som många andra vårdanställda. ”Jag tycker mycket om äldre människor. I Uganda var det jag och mina syskon som tog hand om vår blinda mormor.”(DN)
”Inte säkert det var bra att gå till attack”
Håkan Juholts huvudbudskap är att S kan göra allt mycket bättre än regering. Det menar DN:s Maria Crofts som lyssnade på partiordförandens tal.(DN)
Fortsatt stort stöd för regeringen
Nära sex av tio svenskar anser att regeringen gör ett mycket eller ganska bra jobb. För S, V och MP – som regeringsalternativ – fortsätter förtroendet att dala.(DN)
Det tysta paradigmskiftet
När framtida generationer försöker rekonstruera det tidiga 2000-talets finanskrasch kommer de att göra två förbluffande upptäckter. Den ena är att västvärldens makthavare valde att bygga hela det finansiella systemet på en ganska lätt genomskådad lögn. Den andra att det tog flera decennier innan den avslöjades.
(SvD)
Det dramatiska spelet om euron
SLAGET OM EU, DEL 5
Den 9–10 december för 20 år sedan beslutades att Europa skulle få en gemensam valuta. På ett stormigt toppmöte i Maastricht togs de sista avgörande stegen mot EMU och mot det som skulle bli euro. Men vad ledde de laddade dagarna till? Var Maastrichtfördraget första steget mot dagens eurokris?

From → Världen

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: