Skip to content

Dagens länkar 2011-12-15

15 december 2011

Reformen som äter upp din pension
Under tjugo år har pensionssystemets risker förskjutits från politiker och försäkringsbolag till individen. Få saker illustrerar detta lika väl som premiepensionsreformen, som gjorde svensken till sin egen kapitalförvaltare. Tre börskrascher senare har spararnas kapital tappat 13 procent, allt medan fondbolagen tagit ut flera miljarder kronor i avgifter. (SvD)

Räntan splittrar Europa
EU:s finanspakt får tummen ned av marknaden. Nästan en vecka efter ledarnas toppmöte lyser förtroendet för krisländerna med sin frånvaro. Räntorna ligger kvar på ohållbart höga nivåer.(DN)

Sämre tider väntar för riskkapitalister
Riskkapitalisterna pressas av mer än ­ifrågasatta skatteupplägg och misskötta ­vårdföretag. Nu är de också på väg in i en ­period med lägre avkastning – och det kan slå mot pensionsspararna.(DN)

Pressfrihet under tryck

Ekonomiska problem har under lång tid dominerat diskussionen i EU. Det är förstås oundvikligt. Tyvärr hamnar dock andra viktiga frågor i skuggan av svårigheterna som följer av illa skötta statsfinanser och skakigt valutasamarbete. När det gäller pressfriheten pågår till exempel en illavarslande utveckling i Europa som förtjänar större uppmärksamhet och engagemang. (Dagens Nyheter)

Nu måste Stockholm visa att stadens lärare är viktiga
Dags för extra påslag. Det är inte den bristfälliga lönespridningen bland lärarna som är problemet, utan de generellt låga lärarlönerna. Det är mycket svårt att rekrytera utbildade lärare till Stockholms ytterområden. Det skriver Lars Lindgren och Kjell Sjöberg, Sveriges Skolledarförbund i Stockholm.(DN Stockholmsdebatt)

Annonser

From → Världen

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: