Skip to content

Dagens länkar 2012-01-13

13 januari 2012

Vem är rädd för en liten hijab?
Det har gått troll i slöjdebatten. Det ropas på förbud mot burka, men kravet på att förbjuda barn att bära även annan traditionellt arabisk klädsel, som hijab, i skolan hörs också. Det sorgliga är att inte bara Sverigedemokrater kräver detta utan även en massa liberaler. Det är nästan som om enbart förekomsten av en muslimsk kvinna med slöja får många liberaler att sätta likhetstecken mellan liberalism och förbud. (Frihetssmedjan)

Enighet om tvångssterilisering
Borgerliga företrädare har i samtal på socialdepartementet kommit överens om att låta steriliseringstvånget vid könsbyte vara kvar i väntan på ytterligare utredning. (SvD)

Högerextremist bakom manifestation mot pedofili
I torsdags höll nätverket Stoppa Pedofilerna, som har kopplingar till Nationaldemokraterna och Förbundet Nationell ungdom en ljusmanifestation mot pedofili på olika håll i landet.(Expo)

Toppolitikern om läkarnas ­miljonklipp: Vi såg inte hotet
Läkarna som fick köpa Serafens vårdcentral för knappt 700.000 kronor har gjort en mångmiljon­vinst. I backspegeln anser finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl (M) att politikerna borde ha sett den utvecklingen. ”Det var inte så här vi hade tänkt oss avknoppningarna”, säger Rosdahl.(DN)

”Jag betraktar det som vänskapskorruption”
Filippa Reinfeldts närmaste man, landstingsrådet Lars Joakim Lundquist, känner personligen en av läkarna som 2008 fick köpa loss vårdcentralen Serafen för knappt 700 000 kronor. Verksamheten har nu sålts för minst 20 miljoner. (Dagens arena)

Vänstervinden är en västanfläkt
Maria Ludvigsson i Svenska Dagbladet

Biltullarnas legitimitet finns i effektiviteten
Daniel Persson i Svenska Dagbladet
Fel att välja bort Röda Korset
Röda Korsets verksamhet för tortyrskadade handlar om värden som inte lämpar sig för upphandling på en marknad. I stället borde ett direkt avtal ha tecknats, skriver miljöpartisterna Yvonne Blombäck, Raymond Wigg och Helene Öberg.
Tidig insats mot skulder spar miljoner
Nära 8 miljoner kronor. Så stor blir samhällets totala kostnad för en person som efter ekonomiska problem och skulder hamnar i utanförskap en längre tid. Det visar en ny utredning av Konsumentverket. (SvD)

Den svenska skulden

(SvD)

Europa kan pusta ut en stund
Bank of England och Europeiska centralbanken lät sina som väntat styrräntor ligga kvar på 0,5 procent respektive 1,0 procent vid gårdagens räntemöten. Samtidigt jublades det för första gången på länge i Euroland när Italien och Spanien sålde statspapper på en räntenivå som låg klart under tidigare nivåer. (E24.se)

Staten kommer alltid rädda bankerna
Carolina Neurath i SvD

God chans för lågt elpris hela vintern
Risken för kraftigt höjda elpriser i vinter ser ut att vara över. Trots att vi är mitt inne i vintern är pris­erna på den nordiska elbörsen lägre än de var mitt i sommaren i fjol.(DN)

Johan Schück: Ljusning i ­ekonomin ökar Obamas chanser att bli omvald
Den amerikanska ekonomin brukar avgöra USA:s presidentval. Trots stora olösta problem ser konjunktur­utsikterna ljusare ut för valåret 2012. Det ökar chansen för Barack Obama att bli omvald. (DN)

Dödsolyckor på jobbet fortsätter öka
Minst 61 personer dog i jobbet under förra året, enligt preliminär statistik från Arbetsmiljöverket. Det är två dödsfall fler än året före. Men siffran befaras bli högre.(LO-tidningen)

Persson har rätt
Det pågår för närvarande intensiva samtal i Bryssel om den kommande finanspaktens utformning. Förhandlingarna sker bakom lyckta dörrar och därför är det svårt att veta hur diskussionerna går.(Dagens Nyheter)

Rut fiasko för din ekonomi
Antalet rut-användare ökade med 27 procent under 2011, enligt Skatteverkets pinfärska siffror.
Men inte heller i år innebär det att svenskarna anlitar lokalvårdare för sin rutinmässiga vardagsstädning.

Annonser

From → Världen

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: