Skip to content

Dagens länkar 2012-01-17

17 januari 2012

Ledare: Skola på Blocket?
KvP

Moderata kompispriser
Dagens Arena om Serafen

Slalom i Sälen
För ett år sedan framträdde en socialdemokratisk försvarspolitiker i Sälen och talade om vår tids cyberhot. Ganska få journalister brydde sig då om att ställa några uppföljningsfrågor.(Dagens Nyheter)

Bryt tystnaden om våld mot kristna
Mellanösterns kristna flyr religiös förföljelse och våld. Situationen blir alltmer alarmerande. Men i västvärlden förtigs övergreppen. Erik Helmerson i Dagens Nyheter

Lägre inflation i euroländerna
Inflationen i euroländerna är på väg att sjunka fortare än väntat. Enligt reviderade siffror från Eurostat uppgick inflationstakten till 2,7 procent i december, jämfört med de första preliminära siffrorna som visade på en inflation på 2,8 procent. (DN)

Tysk ekonomi på väg att stabiliseras
Den tyska ekonomin har hämtat sig, enligt det tyska ekonomiska institutet ZEW. Dess index, som mäter den ekonomiska aktiviteten i Europas största ekonomi, steg från –53,8 i december till –21,6 i januari. (DN)

Spanien lånade till halverad ränta
De spanska räntorna föll rejält när staten på tisdagen lånade upp närmare fem miljarder euro, omkring 45 miljarder kronor, på de finansiella marknaderna.(DN)

”Ny reglering behövs för att säkra medborgarnas pengar”
Vänsterinitiativ. Finanskrisen 2007–2009 blottlade betydande brister i det kapitalistiska systemet och dess nyliberala tillämpning. Tesen om att marknader fungerar bäst utan statlig reglering visade sig inte hålla mot verkligheten. Som företrädare för vänsterpartier kräver vi nu i ett flerpunktsprogram att finansmarknaden regleras så att skattebetalarna slipper stå för notan när bankerna ska räddas. Vi vill också bland annat införa tre nya skatter för finansnäringen, skriver sex nordiska vänsterledare. (DN-Debatt)

Fjolårets ORD: Klämd
När redaktionen vid Oxfords engelska ordbok skulle utse 2011 års ord blev det ”squeezed middle”. Direktöversatt ungefär ”klämd mitt”. Vad det handlar om är den trängda medelklassen, och populariserade uttrycket gjorde Labours partiledare Ed Miliband redan 2010.(LO-Tidningen)

Reinfeldt: ”Vi är ensamma i Europa om att ha överskott”
Är Sverige det enda landet i Europa som haft överskott under åren 2010 och 2011? Det påstår statsminister Fredrik Reinfeldt.
Det finns flera europeiska länder som haft överskott båda åren och ett av dem är ett EU-land – men det är inte Sverige. Sverige hade faktiskt underskott 2010. SvD:s Faktakollen förklarar hur det ligger till. (SvD)

Folkfördrivning i Etiopien
Etiopien tvingar tiotusentals människor från sina hem och markområden för att ge plats för utländska investerare, enligt en ny rapport från Human Rights Watch. Liknande tvångsförflyttning undersöktes av de fängslade svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson.(SvD)

Annonser

From → Världen

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: