Skip to content

Dagens länkar 2012-01-19

19 januari 2012

LO-basen bekräftar information som motsäger Juholt
LO-basen Wanja Lundby-Wedin bekräftar för di.se att hon fått information om den socialdemokratiska budgetprocessen som ger en annan version än den Håkan Juholt har gett. (DI)

Europakten ger oss inget tillbaka
Sverige ska inte gå med i ett samarbete som inte ger oss någonting tillbaka. Vi bör därför säga nej till europakten och värna vårt självbestämmande, skriver Jimmie Åkesson och andra företrädare för Sverigedemokraterna.(SvD-Brännpunkt)

M blundar för den verkliga trafikfrågan
(SvD Brännpunkt)

Riksbankens ansvar bör utökas
Skuldkrisen visar att det krävs en omfattande förstärkt tillsyn av riskerna i det finansiella systemet. Vi föreslår därför att en finansiell stabilitetskommitté inom Riksbanken inrättas, skriver SNS konjunkturråd i sin rapport för 2012. (SvD Brännpunkt)

Viktig kulturverksamhet ska inte lämnas till marknaden
Marknadens villkor var hårda för Palatset, men marknaden har talat – och avkunnat sin dom, skriver Jan Bergman, producent och historiker. Min förhoppning är att Sveriges kulturmormoner drar lärdom av detta och inser att de gamla europeiska principerna för kultursponsring faktiskt är tillämpbara även i dag: om samhället bedömer att en verksamhet är angelägen, då ska man också ta ansvar för den. (DN)

Nytt år – gamla problem
Att Håkan Juholt är en skicklig debattör har framhållits som hans stora styrka – på senare tid kanske till och med hans enda. Men vid gårdagens partiledardebatt i riksdagen var det en blek, tilltufsad och märkbart skakad Juholt som stod i talarstolen. (Dagens Nyheter)

Eurokrisen: Grekisk tragedi utan slut
Signerat – Gunnar Jonsson. (Dagens Nyheter)

Lärarnas 10 000: Nu eller aldrig dålig utgångspunkt
Signerat – Johannes Åman.

Frankrike: Högerpopulismen måste tas på allvar
Signerat – Annika Ström Melin.

”Dags införa karantänsregler för politiker och tjänstemän”
Ny ESO-rapport i dag. Utbytet mellan det offentliga och näringslivet är positivt, men det riskerar samtidigt att leda till intressekonflikter. Ett exempel är när politiker och högre tjänstemän går till företag eller intresseorganisationer som de har haft ett betydande inflytande över. Det är därför angeläget att Sverige – i likhet med de flesta andra OECD-­länder – reglerar dessa situationer. Vi föreslår bland annat en ettårig karantän för statsråd, statssekreterare och generaldirektörer, skriver Eva Lindström och Niklas Bruun. (DN-Debatt)

Världsbanken varnar för värre kris
Tillväxten blir mindre än beräknat de närmaste åren, säger Världsbanken som varnar för de rika ländernas skuldproblem. Den kan vålla en kris som överglänser kaoset för fyra år sedan, anser banken. (SvD)

Sluta spana efter den tid som flytt
Författarförbundet väljer att ansluta sig till Förläggarförbundets linje. De vill att vi alla ska låtsas att en e-bok är samma sak som en pappersbok som man kan ta betalt för flera gånger, skriver Unni Drougge och Anna Troberg. (SvD)

”Proffice slimmar allt för att maximera sin vinst”
De anställda på Proffice tävlade om vilket arbetslag som kunde registrera flest ansökningar om lärarlegitimation. Vinnarna fick extra lång fredagsfika med kex och ost. (DN)

EQT lämnar Skatteparadis
Ett av Sveriges största riskkapitalbolag EQT planerar att sluta verka i skatteparadis. EQT:s vd Conni Jonsson räknar nu med att hela branschen tar samma väg. De andra riskkapitalbolagen vill bara först ”se hur skiten funkar” som Conni Jonsson uttrycker det. (SvD)

Ett halvår i baren
Jenny Maria Nilsson om näringsministerns arbetslivserfarenheter.
(KvP)

Reinfeldt hade fel om apoteken
Det visade sig att statsministern inte riktigt hade koll på apoteksfrågan vid gårdagens partiledardebatt. (Dagens apotek)

Protesterna verkar haft effekt
INTERNET SOPA OCH PIPA Gårdagens protester mot de amerikanska lagförslagen SOPA och PIPA, där bland annat Wikipedia släckte ner sin sajt, verkar haft en del effekter. Flera senatorer har dragit tillbaka sitt stöd, men protesterna ser ut att fortsätta.

Annonser

From → Världen

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: