Skip to content

Dagens länkar 2012-01-20

22 januari 2012

Karantän för sidbytare
Den som byter sida löper alltid risken att bli betraktad som avfälling och svikare. Hur vanligt det än är att fotbollsspelare byter lag finns alltid några som har svårt att förlåta. Den som konverterar möter inte sällan misstänksamhet bland både gamla och nya trosfränder. Även partibytaren får leva med att betraktas som om inte direkt opålitlig så i alla fall annorlunda. (Dagens Nyheter)

Socialdemokraterna: Att störta det gamla i gruset
Signerat – Gunnar Jonsson (Dagens Nyheter)

Fadime bröt sig fri
Kolumnen – Maja Hagerman (Dagens Nyheter)

”Svenskt ja till pakten får inte ses som ett steg mot euron”

MP pressar regeringen. I dag samråder riksdagens EU-nämnd med finansminister Anders Borg inför de fortsatta förhandlingarna om europakten. Vi kommer då att lyfta frågan om ett permanent undantag för Sverige mot deltagande i euron. Om regeringen är beredd att begära ett sådant, kan förutsättningar skapas för samtal om ett svenskt undertecknande av europakten, skriver företrädare för Miljöpartiet. (DN Debatt)

Clas Barkman: Avdrag för gåvor ökar inte solidariteten
Krönika i Dagens Nyheter

Brist på kontanter ökar
Svårigheten att få tag på kontanter ökade kraftigt under fjolåret. ”Vi har än så länge inte sett några hållbara lösningar”, säger Christina Rehnberg på Länsstyrelsen i Dalarna, som jobbar med problemet. (DN)

Svenska feministrörelsen motarbetar kampen mot hedersrelaterat våld!
HEDERSKULTUR Lördagen den 21 januari är det tio år sedan Fadime Sahindal blev mördad av sin far i Uppsala. Fadime föll offer för det vi idag kallar för hederskultur. Hederskulturen bygger på idén om flickan/kvinnans renhet. Det är ett patriarkalt system i syfte att befästa kvinnans underordning. Ett kyskhetssystem som raseras över en natt om avvikande beteende uppdagas. När en flicka eller kvinna tvingas leva ett hedersrelaterat liv så inskränks hennes rättigheter. Det skriver Gulan Avci, Ledamot kommunfullmäktige Stockholms Stad (FP). (SvT-Debatt)

Fredrik Strage: Skapelsens kvalitet kan förklaras med att den är en piratkopia
Nöjesindustrin fortsätter sin kamp mot internet, bland annat genom lagförslaget SOPA. Kanske är det dags att konvertera till kopimismen. (DN)

”Det byggs för lite och för dyrt”
Det är ingen hejd på bostadsbyggandet i Storstockholm. Så krävs det också rejäla tillskott bostäder för att möta nuvarande brist, påplussad med den efterfrågan som väntas, utifrån scenariot fortsatt stor inflyttning. Men även om det byggs mycket så byggs det för lite, menar bedömare.(SvD)

Nu kärvar det i krislösningen
Det knakar i fogarna på den hastigt hopsnickrade finanspakten som EU-länderna trodde skulle bli både lösningen på Europas skuldproblematik och en politisk-ekonomisk snuttefilt för tyskarna som är trötta på att betala för euroländer med alldeles för stora spenderbyxor. (SvD)

Artisternas inkomster från strömmad musik ökar
Inkomsterna för artister och upphovsmän från tjänsterna för strömmad musik börjar öka. En försiktig optimism börjar breda ut sig i branschen. I hela världen har nu den digitala musiken gått om den fysiska skivan. (DN)

Tio förslag för ett bättre försvar
Svenska Dagbladet

Ullenhag lägger ansvaret på de utestängda
Jytte Guteland

Sjukhus börjar laga egen mat
Sjukhusen i Stockholm ska få egna tillagningskök där både patienter och anhöriga ska kunna få mat serverad dygnet runt utifrån sina behov. Det förslår landstingets måltidsutredning som presenteras i dag. (SvD)

Kinas frigörelse började med opiumkriget
BRYTNINGSTID Storbritannien förnedrade det tvåtusenåriga kejsardömet Kina i april 1842, i det fördrag som följde efter opiumkriget. Sedan dess har olika former av diktaturer använt kriget för att motivera disciplinerade uppoffringar av folket. (SvD Under strecket)

Fortsatt rea på kommunal verksamhet
GRANSKNING. Olagliga avknoppningar skulle bli lagliga personalövertaganden till marknadspris. Men kritiker menar att kommunala verksamheter i Stockholm fortfarande säljs till underpris, samt att reglerna ger gräddfil åt kommunala chefer.(Dagens arena)

From → Världen

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: