Skip to content

Dagens länkar 2012-01-21

22 januari 2012

Juholt i mediernas kikarsikte
Göran Greider i Aftonbladet

Finanspakten: Regeringen behöver fler än MP
Signerat – Annika Ström Melin.

Lördagskolumn i DN Sthlm: Affären som blev en affär
Skrivet av Viktor Barth-Kron

Förtätningen av Stockholm har blivit ett självändamål
Inga nya miljöer som är attraktiva och naturliga för människor att samlas på planläggs i dag i Stockholm. Det skriver Tomas Lewan, arkitekt. Det är bakgrunden till exempelvis det beslut som tagits om Slussen. Behovet av förändring och av att skapa något nytt blir till slut skriande. Men alla inser att innerstaden har en gräns. Stockholm måste förr eller senare rikta sig utåt igen. (DN Debatt)

Det kan bli värre
Äldre socialdemokrater talar ofta om att de inte känner igen sitt parti längre. Det handlar om en nostalgisk dröm om en tid när arbetarrörelsen dominerade landet politiskt, men också om en epok när växande resurser hela tiden räckte till nya välfärdsreformer. (Dagens Nyheter)

Finanspakten: Regeringen behöver fler än MP
Signerat – Annika Ström Melin. (Dagens Nyheter)

Vådan av magrare bröd
Bilden av läget i Öst­europa är oroande entydig. Det enda som finns är skulder och stödet för demokratin faller.
Kolumn av Richard Swartz i Dagens Nyheter

”Vi bevittnar nu slutet på partiets hegemoniska makt”
Kan S resa sig igen? Liksom andra dominerande partier i Sveriges historia har Socialdemokraternas inflytande varit något mer än själva regeringsmakten. Partiet har bestämt hur vi tänker, det har utövat hegemonisk makt. Sedan några år tillbaka bevittnar vi slutet på denna hegemoni. Med en målmedvetenhet som står i bjärt kontrast till Håkan Juholts impulsivitet, fyller Moderaterna den plats som blivit ledig. Vi förespråkar nu borgerliga dygder, skriver Leif Lewin. (DN-Debatt)

Kritik mot terrorlag efter friande dom
GÖTEBORG. Den svenska terrorlagstiftningen får skarp kritik efter att de tre män som stått åtalade för att ha planerat att mörda konstnären Lars Vilks friats från den grövre åtalspunkten och dömts för brott mot knivlagen. (DN)

S måste hitta en enande ledare
Det måste ha varit ett oerhört svårt val för verkställande utskottet att göra sig av med Håkan Juholt. Nu vet ingen vart striderna och splittringen leder partiet. Räkna med att många namn kommer att nämnas, skriver S-kännaren Christer Isaksson.(SvD Brännpunkt)

Den här gången var det inget drev
MEDIEKRITIK Drev eller inte drev? I oktober var det en rimlig diskussion. Men hur omfattande mediebevakningen än varit den senaste veckan går det inte att påstå något annat än att den varit motiverad. Det som hänt har varit exceptionellt i svensk politik. Då blir också rapporteringen exceptionellt omfattande. Martin Jönsson i Svenska Dagbladet

Den osäkra investeringen i dig själv
VÄLFÄRDENS FRAMTID Modellen där staten garanterade medborgarnas trygghet har succesivt förändrats. Den nya strategin kräver att individen satsar en stor del av livet på att stärka sitt ”humankapital” och bli konkurrenskraftig. Men räcker det för att samhället ska klara kollektiva utmaningar? Göran Rosenberg Uner strecket i SvD

Pressen från Grekland enorm
Standard & Poor’s nedgraderingar i förra veckan har tagits med en klackspark på marknaderna, spanska och italienska statspapper säljer som vatten i Sahara och nu rycker också en uppgörelse om Greklands skuldavskrivning närmare. Allt frid och fröjd? Knappast. Här är några av utmaningarna som väntar på EU-ledarna. (E24.se)

För svårt att starta friskola
Skolinspektionen har blivit allt striktare i bedömningen av tillståndsansökningar. Vi befarar att det i praktiken snart kommer ha införts ett moratorium mot nya friskolor, skriver Gunvor Engström och Cecilia Nykvist, Friskolornas riksförbund. SvD Brännpunkt

18 timmar som gav krisen nytt liv
Håkan Juholts agerande i Sälen utlöste hans senaste stora kris som Socialdemokraternas partiledare. Vad var det egentligen som hände i Sälen? SvD:s säkerhetspolitiske reporter Mikael Holmström som har följt Håkan Juholts karriär från försvarspolitiker till partiledare skildrar vad som skedde. (SvD)

Miljön utmaning i storstaden
När Stockholm växer ska länet byggas i täta kärnor för att minska miljöbelastningen, enligt den långsiktiga regionplanen som länets politiker står bakom. Men ambitionen har baksidor, enligt flera experter.

Annonser

From → Världen

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: