Skip to content

Dagens länkar 2012-01-22

22 januari 2012

Ledare: Juholts slut ingen juholtare
Håkan Juholts ställning blev ohållbar.
Och trots att han uppenbarligen kämpade hårt emot uppfattningarna inom det verkställande utskottet VU, så avgick han slutligen i går vid en offentlig presskonferens i Oskarshamn. (Kvällsposten)

Det handlade om politik och inte om pressen
Av Thomas Mattsson Expressen

De ofrivilliga företagarna
Egenföretagarna blir fler och fler men alla är det inte frivilligt. Entreprenörsandan drivs inte alltid efter en längtan efter frihet – många gånger snarare av ett tvång.
Kaliber söndag kan i det andra programmet i serien ”De osäkert anställda” berätta om de ofrivilliga företagarna och ett trygghetssystem som byggdes för ett samhälle där alla var fastanställda. (SR-Kaliber)

Journalistiken segrade över Juholt
När politik handlar om vad som helst utom intressemotsättningar blir det möjligt att få politiker att avgå för allting annat än, just precis, deras politik. Något som inte händer trots, utan på grund av, en journalistik som tar sin yrkesetik på stort allvar. (Yelah)

Wolodarski: Det började i Libyen och slutade i Folk och försvar
Håkan Juholts avgång som S-ledare var ofrånkomlig. Socialdemokraternas viktigaste uppgift måste nu bli att återvinna respekt och förtroende hos väljarna. (Dagens Nyheter)

”Socialdemokratin måste på nytt gå i takt med tiden”
Öppen process. I samhällsförändringens ljus har bilden av socialdemokratin blivit mer konservativ. Vi framstår som mer stolta över gårdagen än nyfikna på framtiden. Vi har tappat i jämställdhet, modernitet och pluralism. En ny partiledare måste ha erfarenhet från annat än politiska uppdrag och ha en förmåga att förstå den frihetslängtan som finns både hos den nya underklassen, ofta med utomeuropeisk bakgrund, och en ansvarskännande urban medelklass. Det är ett delikat sökande som bara kan bli framgångsrikt i en öppen process, skriver Peter Weiderud.(DN)

Hvad kunna Socialdemokraterna?
Ledare av P J Anders Linder i Svenska Dagbladet

Fokus på kulturen för hedersoffrens skull
Maria Ludvigsson i Svenska Dagbladet

FRA måste hålla sig till reglerna
Daniel Persson i Svenska Dagbladet

Försvaret måste styras i rätt riktning
Wilhelm Agrell i Svenska Dagbladet

Det blir aldrig som förut igen
Genom sitt magnifika avhopp lyckas Håkan Juholt till sist skapa en sorts nystart för Socialdemokraterna. Frågan är om S-toppen vågar utse nästa ledare i en öppen process, när den riskerar att skjuta sönder partiet i falangsstrider. Göran Eriksson i SvD

Kärnväljare i norr
Väljarstödet för Socialdemokraterna är historiskt lågt, visar SvD/Sifos nya väljarbarometer. Även kärnväljarna i norr vänder nu partiet ryggen. V-ledaren Jonas Sjöstedt har lyckats locka till sig 100 000 S-sympatisörer. V stöds nu av 8,8 procent. Trots S-krisen är gapet till alliansen bara 2 procentenheter.

Livlinorna slut i globala bilfabriken
Bilindustrin räddades ur krisen 2009. Medicinen: Massiva statliga subventioner till en sektor med 30 procents överkapacitet. Resultatet: Långsiktiga problem som förvärrats och nu är bråddjupa. (SvD)

Vårt afghanska krig – våra flyktingar?
Kolumn Jenny Nordberg (SvD)

Grekland ett steg närmare konkurs

Förhandlingarna om nedskrivning av Greklands skuld till privata fordringsägare fortsätter att krångla. I går hade huvudförhandlaren lämnat Aten utan att ha fått till en överenskommelse. Grekisk konkurs hotar.(SvD)

Annonser

From → Världen

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: