Skip to content

Dagens länkar 2012-02-01

1 februari 2012

Skärp er politiker – så klarar ni granskningen

Kommunala politiker och chefer blir ibland rena kanonmaten för granskande journalister och tv-program som Uppdrag Granskning. Men de har oftast sig själva att skylla. Med bättre förberedelser går det att slippa undan med bara någon enstaka fläskläpp och blåtira. Paul Ronge i Dagens samhälle

Fildelaren som superskurk

Kanske behöver upphovsrättsskyddet stärkas. Men Sam Sundberg undrar om upphovsivrare verkligen ska ha rätten att agera censurmyndighet. (SvD)

Klasskampen uppskjuten på obestämd tid
Johan Ingerö i Svenska Dagbladet

Tyska lektioner
Det bästa man kan säga om den europeiska finanspakten är att den inte gör någon skada. Betoningen av budgetdisciplin har en symbolisk betydelse. Och även om pakten inte fixar den akuta skuldkrisen sätter den inte heller tvångströja på medlemsländerna. (Dagens Nyheter)

Övningsskolor: Utan stöd blir inlärning felinlärning
Signerat – Johannes Åman i Dagens Nyheter

Religionsdebatt: Den ängslige svensken
Vi lever i ett pluralistiskt samhälle men är dåliga på att hantera det. Civilsamhället kan vara bättre på att lösa utmaningarna än staten.
Signerat – Erik Helmerson i Dagens Nyheter

Livets slut: Tyst om självmordshjälp i svensk debatt
Signerat – Hanne Kjöller i Dagens Nyheter.

”Friskolornas passion ska vara utbildning – inte vinst”

Stärkt kvalitetsfokus. Friskolereformen har betytt mycket för den svenska skolan. Men med oskäliga vinstuttag och missbruk av skatteregler ifrågasätts friskolorna allt mer. Därför vill vi skärpa kraven. I dag presenterar vi ett ”kvalitetspaket” med fyra konkreta förslag. Bland annat vill vi att aktiebolag som driver skolor ska klargöra i bolagsordningen att de inte har ett vinstsyfte. Bolagen ska också ha av Skolinspektionen certifierade revisorer som granskar ekonomin, skriver tre ledande miljöpartister. (DN-Debatt)

”Alla får vara med och forma Centerns idéprogram”
I dag är förmodligen fler svenskar bättre informerade om dagsaktuella politiska händelser än någonsin tidigare. Samtidigt minskar intresset för partipolitik. Olika studier, bland annat från folkrörelsernas tankesmedja Sektor tre, visar att partierna går i otakt med medborgarna och saknar förmåga att engagera.  (DN-Debatt)

Henrik Berggren: Stockholmare är inget man föds till
Henrik Berggren i Dagens Nyheter

KD vill dubbla vårdnadsbidrag
Föräldrar ska få drygt 6.000 kronor i månaden för att vara hemma med sitt eget barn. Det föreslår Kristdemokraternas familjepolitiska grupp, erfar DN. Förslaget som är i strid med Moderaternas arbetslinje, väntas möta hårt motstånd i regeringen. (DN)

Mikrobloggare ska sprida regimens röst
Den 17 november blev Peking först i landet med att lansera en officiell mikroblogg för myndigheter. En annan yrkeskategori i det kinesiska kommunistpartiets tjänst är inhyrd och får betalt per inlägg på internet. (DN)

Äldre man bands fast – boendets chef avgår
Högsta chefen för det skandalomsusade Caremadrivna äldreboendet Linnégården på Östermalm avgick i går – med omedelbar verkan. Rapporterna om missförhållanden blev droppen. (DN)

Kontroll av privat äldrevård brister
Kontrollen av Stockholms privata äldreboenden är inte tillräckligt bra. Det konstaterar stadens revisorer i en ny rapport. ”Risken är stor att de gamla inte får den vård de behöver”, säger Siv Rodin (FP). (DN)

De tolerantas dolda intolerans
Debatten efter Bengt Ohlssons artikel om kulturvänstern har rasat i flera veckor. ”Jag drog på mig en rejäl skitstorm, det har varit helt surrealistiskt”, skriver han. (DN)

Malin Ullgren: Heja mellankrigsgenerationen och dess stränga syn på lögn

Vi hade helst sluppit fotolagförslaget
Just nu skriver Justitiedepartementet på en lagrådsremiss om förslaget om olovlig fotografering. En proposition till riksdagen väntas under mars månad. (Journalisten)

Facebooks notering väntas bli rekordstor
Värdet beräknas till hisnande 100 miljarder dollar och intresset är skyhögt. I dag kan Facebook lämna in sin ansökan om börsnotering till USA:s finansinspektion, SEC. Men de stora klippens tid i Facebook är redan förbi resonerar experterna. Aktierna väntas prestera bättre än exempelvis Groupon, men någon ny Googlesuccé lär inte bli fallet. (E24.se)

Ökad intolerans efter uppropet

SLUTREPLIK OMSKÄRELSE Förbudskravet i debatten är kompromisslöst, okunnigt och vilseledande. Det skriver Göran Rosenberg som härmed avslutar debatten om omskärelse av pojkar. (SvD)

Självkritisk och ständigt orolig statsminister

Precis som i tidigare dagböcker är det 1961–62 politiken som står i förgrunden. Trots att Tage Erlander sällan nämner sjukdagar är han ofta orolig för sin hälsa och verkar bära ledarskapets tyngd ganska ensam. (SvD Under strecket)

Familjerna ska få fler verktyg

I vår nya familjepolitik vill vi bygga ut föräldraförsäkringen, införa barnomsorgspeng och ett barnskatteavdrag. Det skriver KD:s familjepolitiska grupp som i dag presenterar sin slutrapport. Reformförslagen beräknas kosta mellan 6 och 8 miljarder kronor. (SvD Brännpunkt)

Bussburen klasskamp kör av vägen i Nacka
Johan Ingerö i Svenska Dagbladet

KD:s förslag är verklighetsfrånvända

Föräldrar behöver mer tid med sina barn. Men det är fel att kommersialisera familjelivet genom att göra föräldrar till företagare och pedagoger för att ta hand om sina egna barn. Det skriver jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (FP). (SvD Brännpunkt)

Malmö – inte alls som Chicago
Att jämföra Malmö med Chicago när det gäller antalet mord håller inte.(Skånskan)

Filippa Reinfeldt bakar hellre kakor
Eva Franchell i Aftonbladet

Det behövs humor i samhällsdebatten
Kolumn av Lars Ryding i SvD

Annonser

From → Världen

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: