Skip to content

Dagens Länkar 2012-02-03

3 februari 2012

Eric Erfors: Rena räntekarusellen
Rena rama karusellsnurren om riskkapitalets räntesnurror råder i den politiska debatten. Få vågar erkänna att ränteavdragen är en affärsidé för AB Sverige.(Expressen)

Väljarbarometer för februari
(Demoskop)

”Så kan svensk medicinsk forskning åter bli ledande”
Resurserna fördelas fel. Sverige har en stolt tradition inom medicinsk forskning som resulterat i flera Nobelpris, nya unika läkemedel och revolutionerande behandlings­metoder. Men tyvärr har Sverige halkat efter jämförbara länder. Regeringen och utbildnings­departementet måste därför omedelbart vidta specifika åtgärder, skriver sju framträdande medicinska forskare. (DN-Debatt)

Kunskap i flyttkartonger
Det är alltid smärtsamt när ett stort företag helt eller delvis försvinner från en ort, särskilt när det är en del av områdets själ. När starka och traditionellt svenska bolag som Aga, Stora och nu stora delar av Astra Zeneca i Södertälje lämnar landet lämnar de också tomrum efter sig som det kan ta decennier att fylla. (Dagens Nyheter)

Välfärd: Svår men nödvändig samexistens
Signerat – Johannes Åman i Dagens Nyheter

Fortsätt gå mot strömmen
Arbetskraftsinvandring: Socialdemokraterna tonar ned kritiken.
Annika Ström Melin i Dagens Nyheter

Clas Barkman: Juholt litade för mycket på att vi förstod
Gång på gång tittar jag på ”Juholtvideon” (svtplay/forum) från Folk och försvars konferens i Sälen för några veckor sedan. Det var den som gjorde att hans socialdemokratiska partivänner fick nog av ”Juholtare” och tvingade honom att avgå. (Dagens Nyheter)

Riskkapitalets resa började på dagis
Strax före jul 1991 öppnade Sveriges riksdag för vinster i förskolan. För Kantarellen, ett vanligt dagis i Vallentuna, inleddes samtidigt en resa som ledde hela vägen till Guernsey, i Engelska kanalen. Nu har riskkapitalbolagens roll i välfärden blivit en glödhet politisk fråga, som debatteras i riksdagen i dag.(SvD)

Södertälje anropar Fredrik Reinfeldt

Södertälje är en maning till regeringen att låta näringspolitiken bli navet för nästa fas i reformeringen av Sverige. Det är en politik för jobb, sänkta inkomstskatter och bättre företagsklimat. (Svenska Dagbladet)

Verklig valfrihet kräver fler aktörer

Om de riskkapitalägda företagen blir dominerande i välfärden riskerar valfriheten att gå om intet. Därför behöver idéburna aktörer få ett bättre utgångsläge, genom utökat vårdval och direktavtal. Det skriver Olle Schmidt och Anna Starbrink (FP). (SvD Brännpunkt)

Förskolan kan aldrig ersätta föräldrarna
Emma Henriksson(KD) ordförande Kristdemokraternas familjepolitiska arbetsgrupp på SvD Brännpunkt

De kreativa måste kunna tjäna mer
Förra veckan korades Klas Lindberg till årets kock. Årets tävling visade vilken hög klass den svenska kockeliten håller. Men många av de duktigaste och mest lovande medarbetarna lämnar branschen i förtid på grund av att vårt löneavtal belönar orutin i stället för goda prestationer. Vi riskerar att gå miste om våra kommande branschstjärnor, skriver Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare. (SvD Brännpunkt)

FN-oro över Etiopiensvenskarna

En grupp FN-rapportörer uttryckte på torsdagen allvarlig oro för de två fängslade svenskarna i Etiopien. Landet missbrukar terrorlagarna och stryper yttrandefriheten, fastslår de fem rapportörerna.(SvD)

Jürgen Habermas: Släpp lös debatten i ett högljutt och offentligt meningsutbyte
Sluta med att sköta det europeiska projektet bakom lyckta dörra, kräver den vänsterradikale tyske sociologen och filosofen Jürgen Habermas med anledning av de hemliga toppmöten som ska rädda euron. (DN)

Anställda om Caremas löften: Det är en bluff
Löftet till Stockholms kommun är bland annat ”att ta bort oönskad hårväxt på kunden” och att låta äldre ”äta bär och frukter från ett trädgårdsland”. Men enligt anställda från flera äldreboenden är allt en bluff. ” Inget stämmer. Det är bara ljug”, säger en anställd till DN. (DN)

”Beslutet om Slussen påverkar hela regionen”
Vi måste höja blicken när vi diskuterar Slussen. Problemet handlar inte om två eller fyra eller åtta körfält eller var man ska placera Nackabussarna, skriver Jan Hietala, KTH. Det är ett inskränkt perspektiv. Slussen är en del av en trafikapparat som sträcker sig genom hela regionen, det vill säga från Gävle i norr till Norrköping i syd, från Kappelskär i öst till Enköping i väst.(DN-Debatt)

Nämndemän dömer hårdare än jurister
Att ytterligare en undersökning visar att hovrätter dömer lindrigare än tingsrätter är på intet vis sensationellt.
Men den är en viktig påminnelse om det största problemet med nämndemannasystemet – amatörer dömer för hårt.(Aftonbladet)

Greker hungrar efter nytt stödpaket
Avtalet med de privata långivarna för att skriva ner den grekiska statsskulden ser ut att vara i hamn. Men för att få nästa stödpaket måste premiärminister Lucas Papademos i dag övertyga EU och IMF att han klarar att driva igenom ytterligare nedskärningar. Samtidigt varnar Greklands ärkebiskop för ”större doser av en dödlig medicin”. (E24.se)

Striden om tittarna trappas upp

Tv fortsätter att locka stora pengar från företag som vill synas med sin reklam i rutorna. Tv-kanalernas jakt på tittare blir därför viktigare än någonsin, och enorma pengar läggs just nu på att producera och marknadsföra de hetaste och roligaste programmen. (SvD)

Presenten till Obama: 8,3 procent arbetslösa
SvD WallStreet-bloggen

En klimatmiljard kan driva på miljöarbetet

Inför en klimatmiljard i syfte att stärka klimatarbetet i kommuner, landsting och regioner. Konstruktionen kan vara densamma som sjukvårdens kömiljard. Stimulanser ska ges till de lokala hjältarna, då slipper vi pekpinnar och klimatarbetet blir ett sätt att uppmuntra förnyelse i näringslivet. Det skriver miljölandstingsrådet Gustav Andersson (C) och regionrådet Kristina Jonäng (C) inför Centerpartiets Kommundagar som inleds i Västerås i dag. (SvD Brännpunkt)

Kunskap i flyttkartonger
Det är alltid smärtsamt när ett stort företag helt eller delvis försvinner från en ort, särskilt när det är en del av områdets själ. När starka och traditionellt svenska bolag som Aga, Stora och nu stora delar av Astra Zeneca i Södertälje lämnar landet lämnar de också tomrum efter sig som det kan ta decennier att fylla.(Dagens Nyheter)

Det håller inte, Kina
Kina är den klarast lysande stjärnan i världsekonomin. Den industrialisering som i Västeuropa tog nästan ett sekel har avverkats på två decennier i Mittens Rike. Men utvecklingen i turbofart har fått ett problem – det brister i kvalitet. Det gnisslar, går sönder och läcker i delar av Kinas tillverkningsindustri. (SvD)

Rasism hör ihop med låg intelligens visar forskning
Är rasister korkade? Och är konservativa mindre intelligenta än liberala? En studie från Brock University i Ontario hävdar att svaret är ja på båda frågorna.(Metro)

Annonser

From → Världen

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: