Skip to content

Dagens länkar 2012-02-20

20 februari 2012

Fallet Assange svårlöst juridik
Inom kort kommer Englands högsta domstol med besked i fallet Julian Assange, om sajten Wikileaks grundare kan lämnas ut till Sverige. Konsekvenserna är svåra att överblicka, oavsett utgång.(SvD)

Gina Gustavsson: Därför ska vi akta oss för att argumentera med känslorna
(DN)

Hata ojämlikheten
På partikongressen 2013 ska Socialdemokraterna anta ett nytt partiprogram. Först tänkte jag att just när partiet snarare borde använda sina resurser och sin energi till konkret dagspolitik kan det kännas som en felsatsning. Ska hela partiet nu stänga in sig i studiegrupper och läsa vad de gamla ideologerna skrev och diskuterade 1920, 1944 och 1975? Självklart stjäl varje ideologisk diskussion tid från det nödvändiga arbetet i vardagen. Men frågan är om det inte är just de ideologiska grundfrågorna som behöver diskuteras nu. Att det som ser ut som en ledarkris och politisk kris handlar om en djup och långvarig ideologisk desorientering.(Tiden)

Dieselfordon förstör luften i Stockholm
Mer än 20.000 människor i Stockholm bor vid gator där luften är så fylld av avgaser att den är hälsofarlig. För att göra luften hyggligt ren krävs hårda tag mot dieselbilar och minskad trafik. Åtgärder som är svårare att genomföra än ett utökat förbud mot dubbdäck.(DN)

Misstroendeomröstning hotar Kristersson
Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) hotas av en misstroendeomröstning, efter beskedet att han inte tänker följa riksdagens beslut om en återgång till de gamla reglerna i sjukförsäkringen. Agerandet är ”provocerande”, anser KU:s ordförande Peter Eriksson (MP). (SvD Politikbloggen)

Unikt nätmaterial måste samlas in för forskningen!

(Den svenska blogghistorien)

We need to know who funds these thinktank lobbyists
The battle for democracy is becoming a fight against backroom billionaires seeking to shape politics to suit their own interests (The Guardian)

Zakaria: How the eurozone was saved
Imagine a region of the world where stocks have had their best January in nearly 15 years; bank shares are up 20%; the rates at which governments borrow money has fallen sharply; investor sentiment is at its best in months.
You’d think I’m talking about Asia; maybe the BRIC nations. Nope.
The region is actually sclerotic, struggling Europe.(CNN)

(S) varumärkesskyddar ”Nordiska modellen”
Slaget om vem som kan ta åt sig äran för ”Den nordiska modellen” är avgjord – i alla fall för Patent- och registreringsverket. (Dagens Media)

Offrets berättelse ska komma först
Kolumn av Roland Poirier Martinsson i Svenska Dagbladet

Vetenskapen kan inte ersätta idéerna
Maria Ludvigsson i Svenska Dagbladet

Föråldrad syn styr forskning med stamceller

Sverige har lagt mycket prestige och pengar på att bli världsledande inom stamcellsforskning på embryon. Men redan nu har satsningarna visat sig felriktade. Forskningspolitiken styrs ofta av ett kortsiktigt nyttoperspektiv och en föråldrad syn på kunskapsutveckling. (SvD Under strecket)

Kärnkraften en självklar del av energimixen
(SvD Brännpunkt)

Rennäringens kris är inte vargens fel

Miljarder går omintet för dagens pensionärer

Minskningen av pensionerna måste tas på allvar och får inte döljas av en verklighetsfrånvänd diskussion om pensionsåldern. Det skriver Curt Persson, ordförande i PRO. (SvD Brännpunkt)

Svältkurer fördjupar Europas kris

Budgetåtstramningarna i EU:s krisländer kommer att leda till ökade inkomstskillnader, stigande arbetslöshet och låg tillväxt. Samtidigt skyddas de rikaste. Att Sveriges regering är en av de främsta påskyndarna till svältkurer är djupt olyckligt, skriver Kristina Persson, Sandro Scocco, Lars Anell och Jörgen Appelgren vid Global utmaning. (SvD Brännpunkt)

Gina Gustavsson: Därför ska vi akta oss för att argumentera med känslorna
(DN)

Sent ska moralisten vakna
Kristdemokraternas beslut att slopa kravet på sterilisering vid könsbyte är senkommet men på alla sätt rimligt. (Dagens Nyheter)

Fallet Assange svårlöst juridik

Inom kort kommer Englands högsta domstol med besked i fallet Julian Assange, om sajten Wikileaks grundare kan lämnas ut till Sverige. Konsekvenserna är svåra att överblicka, oavsett utgång.(SvD)

Annonser

From → Världen

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: