Hoppa till innehåll

Dagens länkar 2012-03-19

19 mars 2012

Tv-uppstickare utmanar it-jättar
It-jättar som Microsoft, Google och Apple hoppas ta över en stor del av tv-marknaden genom att koppla ihop tv:n med internet. Ett litet svenskt företag, Zenterio, har utvecklat ett system som gör att de etablerade tv-leverantörerna kan slå tillbaka. Zenterio säger sig till och med ha skapat tv-världens motsvarighet till Windows.(SvD)

Fattigdomsspiral kan brytas med fri sjukvård Sjukdom och ohälsa är främsta orsaken till att fattigdomen består i många länder, trots ökad tillväxt. Samhällsvetenskaplig forskning visar att vägen till ett stabilt samhälle går via en offentligt finansierad sjukvård, vilket kräver en okorrupt statsapparat och jämlika medborgare, skriver Li Bennich-Björkman; skytteansk professor (SvD Under strecket)

Börstoppar har lyfts upp på nya lönehöjder
En koppling till USA är säkraste sättet för en börs-vd att få rejält betalt. ABB:s amerikanska vd Joe Hogan toppar börsbolagens lönelista för 2011. Många toppchefer kan också räkna hem rejäla lönelyft, visar DN Ekonomis genomgång. (DN)

Så mycket tjänar storbolagens chefer
Så här mycket tjänar storbolagens chefer. I totalsumman ingår fast lön, rörliga och andra ersättningar samt årets pensionsavsättningar.(DN)

Försäkringskassan snål mot gravida
Kritiken har varit hård mot Försäkringskassans bedömningar av vem som ska ha rätt till graviditetspenning när jobbet är för slitsamt.(DN)

”SVT och SR bör samarbeta med kommersiella medier”
Ny roll för public service-företagen. Frågan om public service-företagens utveckling har hamnat allt högre på den mediepolitiska dagordningen. I en ny bok har vi kartlagt mönstren som sannolikt kommer att prägla företagens framtida roll. Det är både rimligt och önskvärt att gränserna mellan de allmänfinansierade och de publicistiskt orienterade kommersiella medierna inte är lika skarpa som i dag. Nya former för samarbete behöver prövas för att stärka kvalitetsjournalistiken, skriver Lars Nord och Marie Grusell.(DN Debatt)

Ann Heberlein: Därför är det en lättnad att kallas idiot
Maria Svelands artikel om antifeminismen var välkommen. Det latenta kvinnohat som både män och kvinnor bär måste problematiseras, menar Ann Heberlein. (DN)

Kulturministern fick bakläxa om sponsring
Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth får inget stöd i riksdagen för sitt förslag att stoppa all sponsring av program i SVT. (Journalisten)

Rekordhög dödlighet bland narkomaner
Dödligheten bland narkomaner har aldrig varit så hög i Sverige som nu. Det visar nya siffror som Vetenskapsradion tagit fram. Sedan 80-talet har antalet som dör av sitt missbruk mer än fördubblats. En av orsakerna är att delar av den svenska narkotikapolitiken går tvärs emot vad forskningen säger, anser drogforskaren Börje Olsson. (SR Vetenskap & miljö)

Signalspaning: Tanke som fortsätter att leda fel
Johannes Åman i Dagens Nyheter

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: