Skip to content

Dagens länkar 2012-04-08

9 april 2012

Nätjättarna vill veta allt om dig
Apple, Amazon, Google och Facebook vill kartlägga dina vanor, ditt sociala liv och dina innersta önskningar. Godkänner du det? För att lyckas måste nätjättarna få oss att tro att Orwells mardröm är en önskedröm. (DN)

Många fler får arbetstillstånd
Under första kvartalet i år ökade antalet utfärdade arbetstillstånd med 20 procent. Högutbildade rekryteras som aldrig förr av svenska företag – medan minskningar syns i branscher som nu fått hårdare regler. (DI)

Omöjligt ge alla lärare 10000 mer i månaden

Vi ser med oro på den nuvarande avtalsrörelsens utveckling. Våra tre största fackliga motparter kräver dubbelt så mycket som industrin i centrala avtal. Därmed äventyrar man också den lönebildningsmodell som fungerat väl de senaste 15 åren, skriver företrädare för Sveriges kommuner och landsting, SKL. (SvD Brännpunkt)

Socialdemokrater och Moderater i samma båt
Den senaste veckan har två saker blivit tydliga. Dels att Saudiaffären inte är över, dels att det inte är troligt att den får långtgående konsekvenser för svensk vapenexport.(DN)

Ett tungt nederlag för Socialdemokraternas vänsterfalang
Söndagskrönikan – Peter Wolodarski.

När spricker högskolebubblan?
Krönika P J Anders Linder i Svenska Dagbladet

Politiska utrymmet större än budgeten
Widar Andersson i Svenska Dagbladet

Gör det lättare att hyra bostad

Genom att införa en hyresrätt för temporärt boende kan vi bli av med bostadsbrist och svarthandel. Nu behövs nya regler som släpper fram en ”spotmarknad” där hyressättningen är helt fri. Det skriver Carl B Hamilton, Nina Larsson och Lars Tysklind (FP). (SvD Brännpunkt)

Studenter saknar arbetslivskontakt

Var tredje högskoleutbildad saknar kvalificerat jobb upp till ett år efter examen. Det visar en undersökning från Svenskt Näringsliv. Samtidigt uppger varannan student att det brister i samverkan med arbetslivet under utbildningen.(SvD)

Dubbelmoralen flödar på Rosenbad
Indirekt äger de bolag som säljer vapen till Saudiarabien, som undviker svensk bolagsskatt och som investerar i spelbolag som de själva klassar som ”illegala”. Våra frispråkiga, svenska politiker har en del dubbelmoral att försvara.(SvD)

En jätte gör helt om

Aldrig tidigare har ett tungt industriland lagt om energikursen så radikalt som Tyskland, som nu avvecklar kärnkraften och investerar 200 miljarder euro i förnybar energi – ett projekt lika utmanade och riskfyllt som den första månlandningen. Går det vägen har Tyskland ett ointagligt försprång på världsmarknaden.(SvD)

Väljarna vill se ett utvecklat allianssamarbete

Vi har låtit väljarna svara på frågan om hur viktigt ett fortsatt allianssamarbete är. Svaret vi fick är tydligt. En stor majoritet vill att samarbetet utvecklas vidare, skriver partisekreterarna för M, FP, C och KD. (SvD Brännpunkt)

Alliansen debatterar sin egen excellens

När spricker högskolebubblan?
PJ Ander Linder i Svenska Dagbladet.

It-branschen måste ta sitt ansvar för kompetensbristen

It-branschen måste på egen hand ta ansvar för att utbilda personal, för att på kort sikt få fram rätt kompetens. Företagen måste inse att specialistkompetens inom it är ett strategiskt konkurrensmedel, skriver Jan Hellgren, produktstrategichef inom it. (SvD Brännpunkt)

”Dags knyta pensionsåldern till den ökade livslängden”
Nya åldersgränser. Vi har ett hållbart pensionssystem med hyggliga pensionsnivåer för alla dem som också har tjänstepension. Men pensionssystemet kan förbättras om vi stegvis anpassar de olika åldersgränserna till den ökade livslängden. Om vi i Sverige fortsätter att föda lika många barn som nu, arbetar 2/3 av den ökade livslängden och sänker inträdes­åldern på arbetsmarknaden med någon månad om året, kommer vi att klara utgifterna för sjukvård och äldreomsorg under de kommande 30 åren, skriver Bo Könberg.

Annonser

From → Världen

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: