Skip to content

Dagens länkar 2012-04-10

10 april 2012

Stockholm är inte lika kallt längre

Maria Ludvigsson i Svenska Dagbladet

Få fall av konstaterat dödligt våld (BRÅ)

Vill de avskaffa äktenskapet helt?
Kolumn av Roland Poirier Martinsson

Tanttrenden förklarar arbetslinjen bättre
Maria Ludvigsson i Svenska Dagbladet

Jakt på citat skadar forskningen

Finansieringen av svensk forskning måste ses över. Fortsätter vi på den inslagna vägen riskerar vi att få forskare som jagar citeringar snarare än antar stora samhällsutmaningar. Vi vill här lyfta fram sex viktiga punkter, skriver styrgruppen för projektet Agenda för forskning. (SvD Brännpunkt)

Var tredje över sjukförsäkringstaket
Taket i sjukförsäkringen måste höjas, det har inte hängt med i inkomstutvecklingen, anser Kommunal.(SvD)

Tvångsflytt av äldre dubblade dödsfallen

När Stockholms stad skulle göra om servicehus till trygghetsboenden tvingades de gamla på hemmet Väduren att flytta. Nu har kommunen gjort halt – processen har skapat för mycket oro. Men priset var mycket högre än vad som hittills sagts öppet: dödsfallen ökade med det dubbla. (SvD)

Vem stal vår berättelse?

Reklamen har tagit en av mänsklighetens grundläggande drivkrafter och reducerat den till ett simpelt marknadsföringsknep. Annina Rabe kräver historieberättandet tillbaka. (SvD)

Emanuel Karlsten: Vår makt håller nätjättarna i schack
(DN)

Nya flyttregler gynnar bankerna
Pensionsspararnas kapital är redan en mångmiljardindustri som ger guldkantade ersättningar till förvaltare och mäklare. Och än mer blir det när spararna snart får rätt att flytta ytterligare 600 miljarder kronor, erfar DN. Då börjar en pengastinn dragkamp mellan olika banker och försäkringsbolag – riskerna står spararna för.(DN)

Allt färre får 80 procent av lönen i sjukpenning
Var tredje person får inte 80 procent av sin lön i sjukpenning, visar en ny rapport från Kommunal som DN tagit del av. Det är dags att taket i sjukförsäkringen höjs och hänger med i inkomstutvecklingen, kräver fackförbundet i ett utspel i dag.(DN)

Urbanisering: Sverige ritas om
Signerat – Håkan Boström i Dagens Nyheter

Ingen plats för pedofiler
Åsa Linderborg: Hatet mot sexbrottslingar gör rehabiliteringen omöjlig (AB)

Eva, 96, blir av med pensionen

Fick avslag från myndigheterna: Jag orkar snart inte mer (AB)

Strunta i KD, förläng skolplikten med ett år
(Expressen)

Äldre är allt friskare men chefer vill inte ha dem
Svenska arbetsgivare har en negativ inställning till äldre arbetskraft. Var femte i privat sektor anser att äldre borde gå i pension tidigare för att överlämna sina jobb till yngre. (Du o jobbet)

”Den viktiga frågan: Hur ska lagen om fastställande av kön tillämpas?”
Jag stödjer inte tvångssterilisering och är inte motståndare till att kravet på sterilisering som en förutsättning för fastställelse av ny könstillhörighet tas bort. Frågan jag ville diskutera var hur Socialstyrelsen planerar att tillämpa lagen om fastställande av könstillhörighet, skriver professor em Marc Bygdeman i en slutreplik. (DN Debatt)

S kritiskt till lagförslag om riskkapitalister

Regeringens lagförslag om nya skatteregler för riskkapitalister kan bli dyrt för skattebetalarna. Det menar Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson. Hon är kritisk till regeringens förarbete – och ser framför sig regler som drabbar riskkapitalisterna hårdare. (SvD)

Nu kan ministrar klargöra vem som visste vad

På begäran av Vänsterpartiet håller riksdagen under onsdagen en extrainsatt debatt om vapenfabriken i Saudiarabien. Historien som de senaste veckorna har rullats upp handlar i grund och botten om att det är fel att exportera vapen till diktaturer. De ansvariga har fört allmänheten bakom ljuset eftersom de helt enkelt vet att de flesta svenskar är emot vapenexport till diktaturer.(SvD Brännpunkt)

Ta lite mer ansvar, Urban Bäckström

Så övervakad är du på nätet
Vem läser dina mejl och kollar vad du gör på nätet? Vad vet Google och Facebook egentligen om dig? Hur skyddar du dig? Vi reder ut begreppen. (PC för alla)

Annonser
Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: