Skip to content

Dagens länkar 2012-04-16

16 april 2012

Tunga reformer trots Anders Borgs nej
Vårbudget Bilden av finansministerns makt är klart överdriven. Det anser initierade källor som SvD har talat med. Som bevis anförs en rad tunga förslag som blivit regeringspolitik trots att Anders Borg (M) har motsatt sig dem: sänkta arbetsgivaravgifter, rutavdrag, och skattelättnader för pensionärer. (SvD)

Google anklagas för att försvåra utredning
Google anklagas för att störa en federal utredning av den samling gatubilder som sökmotorns kartor har länkar till. Nu riskerar Google 25 000 dollar i böter för sitt agerande och bristande samarbete med utredarna.(SvD)

Sirkus Behring Breivik
Terrorangrepet 22. juli er ikke over, det fortsetter i dag i Oslo tingrett. (Aftenposten)

Dold dialog hopp för fängslade journalister
Fysiskt och psykiskt okej – men uttråkade och med en ovisshet som tär. Så kan situationen sammanfattas för de båda svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson, som ännu inte har en aning om hur länge de måste stanna i etiopiskt fängelse.

Hur tungt väger Borgs budget?

”Inte tillräckligt” I dag presenterar regeringen sin vårbudget. Alliansen har redan flaggat för satsningar på arbets- och bostadsmarknaden – men det är inte tillräckligt, enligt ekonomer som SvD Näringsliv talat med. –Min bedömning är att man kan göra mer, säger Lars Calmfors, professor i nationalekonomi.(SvD)

Journalistavtalet är klart
Journalistavtalet är klart. Det nya stora journalistavtalet gäller alla journalister utom bemanningsanställda. Löneavtalet är på 2,6 procent och avtalsperioden är tolv månader. (Journalisten)

Journalistavtalet – ett nytt kollektivavtal för alla journalister
Journalistförbundet och Medieföretagen tecknade den 16 april ett nytt avtal för alla journalister, Journalistavtalet. Löneavtalet är på 2,6 procent och avtalsperioden är 12 månader. (SJF)

Stockholm visar vägen när bopriserna stiger
Bostadsmarknaden i Malmö är fortsatt svajig och under press. I Stockholm och Göteborg visar däremot marssiffrorna från Mäklarstatistik på en fortsatt stabilisering efter prisnedgången i slutet av förra året. (SvD)

Alla barn ska lära sig läsa i första klass
Det bör vara en rättighet för alla elever att lära sig läsa under första skolåret. Med höga förväntningar och rätt stöttning från skickliga pedagoger kan alla barn nå målen. Ju tidigare vi satsar, desto färre halkar efter, skriver Helen Törnqvist (C), utbildningsnämnden Stockholms stad. (SvD Brännpunkt)

Det går att lyfta vardagen för fattiga barn
(SvD Brännpunkt)

Visst har lönekostnaden betydelse
(SvD Brännpunkt)

Budgeten: 1,1 miljarder till lönegarantin
POLITIK. 2,1 miljarder kronor mer till sjukpenning, och 1,1 miljarder kronor till lönegarantin. Det är några nyheter i regeringens vårproposition.(Dagens opinion)

”Rädslan är hans varumärke”
Samtliga fyra ledarskribenter – två till höger och två till vänster – som SvD.se har ställt tre frågor till tycker att regeringens vårbudget saknade initiativ och reformförslag. (SvD)

250 miljoner till 20 butiksägare
Ica-handlare tjänar mer än storbankscheferna. Rolf Karlsson, ägare till Ica Maxi i Göteborg, kunde till exempel plocka ut hela 17,4 miljoner från sitt företag enligt den senaste årsredovisningen. Totalt ger Sveriges 20 största Ica-butiker omkring en kvarts miljard i aktieutdelning till ägarna varje år visar SvD:s granskning. (SvD)

”Inför en fast pensionsålder”
Sverige måste återinföra en generell pensionsålder. På så sätt blir det tydligt för allmänheten vad som förväntas samtidigt som politikerna får svårare att fly undan ansvaret för arbetsmarknaden och de sociala skyddsnäten. Det säger pensionsexperten KG Scherman efter Bo Könbergs utspel om pensionerna i lördagens SvD Näringsliv. (SvD)

Spanska räntor stiger
Skuldoron kring Spanien tilltar ytterligare. Den spanska statens tioårsränta steg under morgonen över sex procent, från 5,96 i fredags till 6,14 procent.(SvD)

Anders Borg har blivit rädd
Göran Greider i Metro

Andersson (S): Brist på reformer
Utmanaren Magdalena Andersson (S) ville veta hur regeringen ska få ner arbetslösheten. Finansminister Anders Borg (M) krävde besked om hur de rödgröna ska samarbeta. Men ingen fick svar när de för första gången möttes i en debatt på måndagskvällen.(DN)

Integration: Blunda inte för problemen
Signerat – Martin Liby Alonso i Dagens Nyheter

Anders Breivik
(NYT)

Crisis to Suicide: How Many Have to Die Before We Kill the False Religion of Austerity?
The rate of people taking their own lives is soaring in Europe at such a clip that the trend has given birth to a new media term: ”Suicide by economic crisis.” (Alternet)

När socialdemokratin tappade facket
Den socialdemokratiskt dominerade fackföreningsrörelsens betydelse för en stark välfärdsutveckling beskrivs i ny bok. (TCO-tidningen)

”Vi fortsätter envetet arbetet för alla människors lika värde”
TCO kommer inte göra några särskilda markeringar varken mot den yttersta högern eller mot den yttersta vänstern – men vi kommer envetet fortsätta arbetet för alla människors lika värde.
Det skriver TCO:s internationella chef Helena Johanson i ett svar på Christoph Anderssons debattinlägg. (TCO-Tidningen)

Kompetenssatsning för journalister i nya avtalet
AVTAL 2012 Nu har även landets journalister fått ett avtal. Uppgörelsen är ettårig och följer industrinormen: 2,6 procent. Lägstalönerna höjs till 22 543 kronor för de med akademisk examen. (TCO-Tidningen)

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: