Skip to content

Dagens länkar 2012-04-17

17 april 2012

Afrosvenskar kräver ministeravgång

Afrosvenskarnas riksförbund kräver att kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth avgår. Detta sedan hon, enligt förbundet, deltagit i en ”smaklös rasistisk manifestation”. (SvD)

Expressenåtalet är en juridisk pinsamhet
EXPRESSENMÅLET I skuggan av terrorrättegångarna i Oslo och Köpenhamn inleds i morgon en viktig rättegång i Malmö, där ett antal personer på Expressen åtalats för anstiftan för vapenbrott. Viktig, men framför allt pinsam för rättsväsendet.(SvD)

Kvinnliga styrelseledamöter gillar risk – inte så konstigt

Så fort det kommer någon statistik som visar att kvinnor är bättre än män på aktiehandel, som vi har sett ett par gånger, hänvisar olika analytiker till kvinnors rädsla för risk. Något positivt vänds alltså snabbt till något som kan uppfattas negativt. I alla fall i näringslivet.(SvD)

Skatteverket gjorde jättemiss – tvingas skicka 90 000 rättelser

Skatteverket ville införa något nytt och innovativt i årets deklarationer. Men ett fel i utformningen har istället skapat stor förvirring bland landets egenföretagare. Nu måste Skatteverket skicka ut 90 000 rättelsebrev. (SvD)

Mindre blir mer i budgeten
Regeringens less is more-politik bygger på politisk erfarenhet. Men den tunna vårbudgeten cementerar en bild av regeringen som Fredrik Reinfeldt aktivt har försökt undvika. (SvD)

Tysk ekonomi går bättre än väntat
Den tyska ekonomin mår bättre än vad bedömarna trott, enligt det ekonomiska institutet ZEW:s månatliga index som mäter det ekonomiska stämningsläget. Indexet steg till 23,4 i april, från 22,3 i mars. Ekonomerna hade i snitt spått ett index på 20,0.(SvD)

Inflationen biter sig fast
Priserna i de 17 euroländerna ökar snabbare än väntat. Inflationen, mätt på årsbasis, låg i mars kvar på 2,7 procent, samma nivå som de senaste månaderna, enligt Eurostat. Ekonomerna hade i snitt spått att inflationen skulle ha fallit till 2,6 procent.(SvD)

Krafter som motarbetar kvinnors frihet vinner mark
(SvD Brännpunkt)

Bara en tredjedel av framgångsreceptet
P J Anders Linder i Svenska Dagbladet

Låt inte Breivik spela huvudrollen
Claes Arvidsson i Svenska Dagbladet

Förorten får inte vara med
Stockholm ska bli en kulturstad ”i världsklass”. Men tydligen bara innerstaden – förorten verkar det inte lika noga med. Annina Rabe upprörs över beslutet att lägga ner Akalla bibliotek.(SvD)

Allt fler äldre håller sig kvar i storbolagens topp
Snittåldern i svenska börsstyrelser stiger när den stora 40-talistgenerationen biter sig fast vid makten. (DN)

”Människor har eget ansvar för att bli anställningsbara”
Företagens roll i fokus. Regeringens politik har prövats i sex år, i både hög- och lågkonjunktur, och det är uppenbart att den inte leder till fler jobb. Vi presenterar i den kommande vårmotionen särskilda satsningar på utbildning och jobb för unga. I kombination med ökade möjligheter till praktik och traineeplatser, kommer vi också att skärpa kraven på dem som får stöd. Vi socialdemokrater har ibland varit för dåliga på att betona människors eget ansvar för att göra sig anställningsbara, skriver Stefan Löfven och Magdalena Andersson. (DN Debatt)

Japan stärker IMF med miljarder
Sverige är inledningsvis berett att ställa upp med 10 miljarder dollar, nära 70 miljarder kronor, till IMF, säger finansminister Anders Borg enligt Reuters. Maximalt kommer Sverige att bidra med 100 miljarder kronor. (DN)

Ingen dramatik på bomarknaden
Efterfrågan på bostäder är stark men prisrörelserna är små och utbudet är fortsatt stort. (DN)

(DN)Johan Croneman: Vad är det egentligen som skrämmer med transparensen?

Krögare sägs upp när Kista galleria bygger om
Kista galleria säger nu upp sina restaurang­ägare. Ledningen vill ha kortare avtal inför en ombyggnad och kräver att krögarna ger upp sin besittningsrätt. ”Restaurangens värde försvinner om jag skriver på”, säger krögaren Mehdi Hamidi. (DN)

”Inte nattsvart för krögarna”
Genom att förhandla bort besittningsskyddet vill Kista galleria komma ifrån risken att behöva betala ersättning till restaurangägarna, menar juristen Dan-Louis Schneider vid Företagsjuristerna i Stockholm. ” Restaurangernas jurist måste vara stenhård och kräva att gallerialedningen förhandlar med alla samtidigt”, råder Schneider. (DN)

Europa ekar av Breiviks föreställningar
ANALYS. Vart har den tolerans som skulle försvaras tagit vägen? Kvar står vi med frågan hur föreställningar om frihet kunde förvrängas till stöd för diskriminering och utestängning. (Dagens arena)

Afrosvenskar kräver ministerns avgång
DEBATT Varför anordnar ett ledande museum ett spektakel som detta?
Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth skar upp en tårta som föreställde en naken svart kvinna på en konstutställning.
Nu kräver Afrosvenskarnas riksförbund hennes avgång.
– Det här är en installation full av rasistiska övertoner, säger Kitimbwa Sabuni, organisationens talesperson. (Aftonbladet)

Den godartade trängseln i mitten
(DN)

”Hon kan ha lockats i en fälla”
Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth har mötts av avgångskrav sedan hon skurit upp en tårta föreställandes en naken svart kvinna. DN:s konstkritiker Dan Jönsson kommenterar uppståndelsen.(DN)

Premiepensionen ses över
Premiepensionen i det nya pensionssystemet ska ses över när det gäller risker, utfall och rättvisa och den oöverskådliga mängden fonder. Det är de borgerliga och Socialdemokraterna överens om.(DN)

IMF: Återhämtningen kommer nästa år
Nästa år tar tillväxten i euroländerna fart igen. BNP-tillväxten väntas då landa på 0,9 procent efter ett mildare fall med 0,3 procent i år, enligt IMF:s nya konjunkturrapport.(DN)

I väntan på hösten
Alla som sökt bekräftelse på att regeringen är initiativlös och tom på idéer kunde i går finna den i vårbudgeten. Regeringen har få nya förslag och de som läggs fram är av marginell betydelse. I praktiken väljer den att avvakta till höstens budgetproposition. (Dagens Nyheter)

Arbetskraftsinvandring: Varken offer eller förövare
Signerat – Erik Helmerson.

Frankrike: Kommunismens obehagliga återkomst
Signerat – Annika Ström Melin.

Breivikrättegången: Tungt men värdigt – och viktigt
Signerat – Hanne Kjöller i Dagens Nyheter.

Krisen ger färre vapen
Efter att ha stigit konstant i över ett decennium planade världens militärutgifter ut under 2011, enligt en kartläggning från Sipri. Men det är snarare finanskrisen än en fredligare värld som är förklaringen, och länder som Saudiarabien, Ryssland och Kina hör till dem som tvärtom satsar stort på sin militär.(DN)

Moderna JO-anmält för tårtservering
Moderna museet JO-anmäls efter söndagens uppmärksammade tårtinstallation med konstnären Makode Linde. Konstnären själv säger att Afrosvenskarnas riksförbund missförstått konstverket.(SvD)

Protester mot privatisering av vård
Vården av personer som har psykiska sjukdomar fortsätter att privatiseras på olika håll i länet. Nu vill politikerna upphandla psykiatrin i Liljeholmen-Hägersten i södra Stockholm, där Gröndals psykosmottagning ingår, men personalen protesterar. (Nyheter P4 Radio Stockholm)

Teliasonera i hemligt samarbete med diktaturer
Säkerhetstjänster använder mobiloperatörer för att kontrollera medborgarna
Svenska telejätten Teliasonera samarbetar i hemlighet med säkerhetstjänster i några av världens hårdaste diktaturer. Via mobiloperatörerna kontrollerar regimerna sina egna medborgare – och tystar de kritiska röster som kan spåras.(SVT)

”Sänkta löner i Sverige vore ett bakslag för facken i Asien”
Stå emot alla förslag om lönesänkningar som metod att minska arbetslösheten. Det rådet ger Sanjiv Pandita, chef för Asia Monitor Resource Center, till de svenska fackföreningarna. (TCO-Tidningen)

Inflationen biter sig fast
Priserna i de 17 euroländerna ökar snabbare än väntat. Inflationen, mätt på årsbasis, låg i mars kvar på 2,7 procent, samma nivå som de senaste månaderna, enligt Eurostat. Ekonomerna hade i snitt spått att inflationen skulle ha fallit till 2,6 procent. (SvD)

EU kan införa minimilöner
EU-kommissionen ska föreslå minimilöner i EU, ett sätt att få upp lönerna i de länder som saknar minimilöner eller där lönerna är för låga. Mer än 8 procent av europeiska arbetare har löner under EU:s fattigdomsgräns. (SvD)

Miljardvinster måste märkas i lönekuverten
Hotell och restauranger gör stora vinster. Samtidigt är villkoren för de anställda bland de sämsta på arbetsmarknaden. Därför kräver vi nu att miljardvinsterna måste ge utdelning även i lönekuverten för de anställda, skriver Ella Niia, förbundsordförande Hotell- och restaurangfacket.

Annonser
Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: