Skip to content

Dagens länkar 2012-04-18

18 april 2012

Fattiga barn blir utan glasögon
10500 svenska skolbarn som behöver glasögon tvingas avstå för att föräldrarna inte har råd. Och skillnaderna mellan hur landstingen bidrar är stora. Detta är inte acceptabelt. Barn med synfel måste ha rätt till glasögon, skriver Lena Holm, Majblommans riksförbund.(SvD Brännpunkt)

Snedvriden könskvoteringsdebatt?
Det diskuteras en hel del att antalet kvinnor i bolagsstyrelserna är för få. Det är 24%. Men vad gör vi åt den katastrofalt låga andelen manliga barnskötare i Sverige. Bara 3% av de som jobbar på dagis och förskolor! (Frihetssmedjan)

Det där om generaliseringar och konsekvens…
(Torbjörn Jerlerup)

Kontrollen av internet bör redovisas öppet
Sverige bör gå främst i frågan om hur friheten på nätet kan utvecklas. Som första land skulle kunna producera en insynsrapport som ger medborgarna information om hur staten behandlar friheten på nätet. Det skriver företrädare för Google med flera. (SvD Brännpunkt)

”Ska väst återigen lämna Afghanistan vind för våg?”
Afghanistan på egna ben. Om den Natoledda Isaf-styrkan – där Sverige ingår – snabbt och okontrollerat drar tillbaka trupperna riskerar västländerna att upprepa de misstag som gjordes 1989, när Sovjetunionen lämnade Afghanistan, och 2001 när dåvarande taliban­regeringen störtades. Båda gångerna lämnades landet vind för våg och ett maktvakuum uppstod. Hur ska ett nytt inbördeskrig undvikas och hur ska till exempel kvinnors rättigheter säkerställas i ett kommande fredsavtal med talibanerna? Det är dags att vi börjar diskutera de här frågorna, skriver fyra FOI-analytiker. (DN-Debatt)

Krav på avgång efter tårtskandal
En proteststorm drog i gång efter att kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth i helgen skar en bit i en tårta föreställande en skrikande, svart kvinnokropp. Föreningen Afrosvenskarna kräver ministerns avgång.(DN)

SDs värld är Breiviks
Det anmärkningsvärda med Anders Behring Breiviks försvarstal i går var att det i stora stycken lika gärna kunde ha hållits på Sverigedemokraternas partikongress.(Expressen)

Borg flaggar för hårdare krav för socialbidrag
Villkoren för att få socialbidrag kan komma att skärpas. Det framkom när finansminister Anders Borg (M) presenterade vårbudgeten i måndags. (Dagens arena)

Daniel Poohl: Anders Behring Breivik är en hybrid som ställer sig över extremhögerns skiljelinjer (DN)

Konst måste få provocera
(Uttalande av Lena Adelsohn Liljeroth)

Wahlroos sågar aktiv förvaltning
Nordeas styrelseordförande Björn Wahlroos avslöjar att han inte tror att aktiv fondförvaltning slår index på sikt. Utspelet är ett grundskott mot bankens egen fondverksamhet, som efter höstens kritikstorm styrt in mot mer – inte mindre – aktiv förvaltning.(SvD)

Räntan färdigsänkt
Riksbanken lämnar styrräntan oförändrad på 1,50 procent. Samtidigt signalerar banken att det inte blir fler sänkningar närmaste åren.
Det innebär att det inte blir några fler sänkningar de närmaste åren, enligt bankens egna prognos. (SvD)

”Rättegången har spårat ur”
Rättegången mot Breivik får stor uppmärksamhet internationellt, men också kritik för att vara för mild. Svenske försvarsadvokaten Thomas Olsson tycker att rättegången har spårat ur.
– Jag bedömer det som att det är Breivik som driver processen, säger han. (SvD)

Att känna igen en ”breivikare”
Nu i och med rättegången mot Breivik börjar det jobbiga arbetet att börja bena ut hur hans filsofi ser ut, och vilka hans ideologiska vänner är. Breivik gillade tydligen Coca Cola bättre än Pepsi, men det är knappast såna småsaker som utmärker en persons ideologi. Man måste se till större saker. (Frihetssmedjan)

Oklart med glasögonbidrag
Inga pengar till glasögon får Stockholmsbarnen – och inga besked från landstingsmajoriteten om det kan bli ändring.
Så kan läget beskrivas efter förbundet Majblommans kritik på SvD Brännpunkt om att Stockhom är enda landsting som inte ger bidrag till glasögon får barn under 8 år.(SvD)

Stämmer inte att svenskarna vill ha kärnkraft
(SvD)

Tv-licensen kan avskaffas
Tv-licensen ska avskaffas och public service ska i stället finansieras med skatt. Därmed kan också Radiotjänst i Kiruna läggas ner.(SvD)

Professor: Regeringen borde ha förberett sig bättre
Regeringen borde ha förberett sig bättre innan lagförslaget om beskattning av riskkapitalister presenterades. Det tycker Mattias Dahlberg, professor i finansrätt vid Uppsala Universitet. Han slår även fast att förslaget om begränsningar av räntesnurror är rättsosäkert.(SvD)

Regeringen måste ställa krav på Telia Sonera
Telia Sonera måste ta problemen med förtryck och övergrepp i Uzbekistan på allvar. Vi uppmanar också regeringen att som en av de större aktieägarna ställa krav så att inte mänskliga rättigheter offras på lönsamhetens altare. Det skriver Hanna Berheim och Ellinor Nilsson, Amnesty. (SvD Brännpunkt)

Sverige bör oftare delta vid FN-insatser
För att stärka FN:s förmåga som fredsbyggande aktör behöver Sverige och övriga EU-länder delta mer i insatser direkt under FN-flagg. Situationen i Syrien kommer att bli en möjlighet för Sverige att visa sitt stöd i handling, skriver Kerstin Lundgren (C). (SvD Brännpunkt)

Rädda Barnen räddar ingen utan välgörenhet
Maria Ludvigsson i Svenska Dagbladet

Försvarets frukostar är dyrare än på Grand Hotel
Claes Arvidsson i Svenska Dagbladet

Gör din plikt, kräv din rätt, än en gång
P J Anders Linder i Svenska Dagbladet

Det här med jämställdhet och statistik
Maria Ludvigsson i Svenska Dagbladet

Risk att Breivik ses som profet
Andra extremister kan komma att inspireras av Anders Behring Breiviks världsbild. Att han är en kommunikatör ökar risken. Det är också högst troligt att han kommer att ägna sin fängelsetid åt att skriva nya politiska pamfletter. Det skriver Anna-Lena Lodenius, expert på högerextremism. (SvD Brännpunkt)

Tunn linje mellan fiktion och verklighet
Gränsen mellan fiktion och verklighet suddas ut när direktsända rättegångar blir vår tids främsta dramatik. Anders Behring Breivik utnyttjar det i en ohygglig skala. Men dramaturgin i Oslorättegången riskerar att fastna i en banal uppvisning av Ondskan. (SvD)

Ersättningssystemet gör vården i Stockholm ojämlik
I Vårdval Stockholm lönar det sig ekonomiskt med korta okomplicerade besök. Det är troligt att ju längre tiden går, desto mer anpassar sig läkare och annan vårdpersonal till ersättningssystemet. På så sätt skapas en alltmer ojämlik vård, skriver Jan Halldin och Anders Romelsjö. (DN)

Maj Wechselmann: Avgå, Carl Bildt!
Sverige har en utrikesminister som har varit inblandat i ett folkmord. Därför måste vi kräva Carl Bildts avgång i första maj tågen i år, skriver dokumentärfilmaren Maj Wechselmann. (Dagens arena)

Annonser
Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: