Skip to content

Dagens länkar 2012-04-20

20 april 2012

”Svensk nätretorik klingar ihåligt”
ÖKAD ÖVERVAKNING Mäktiga intressen kämpar om kontrollen över framtidens internet. I veckan samlades nätaktivister, politiker och företag i Frösundavik för att diskutera nätfrihet i ett globalt perspektiv. Men politikernas retorik klingar ihåligt när övervakningen på hemmaplan blir alltmer omfattande.(SvD)

Därför ler Anders Behring Breivik
Om Breivik tolkas som modern fascist – utifrån den aktuella forskningen om denna ideologi – upphör han vara ett mysterium. I stället blir han begriplig och hans handlingar logiska, skriver Henrik Arnstad. (DN)

Köpenhamnsdådet: Terror i Breiviks skugga
Signerat – Erik Helmerson i Dagens Nyheter.

M kvar i vägen
Gårdagens utspel från Moderaterna om att man vill ha en ny lagstiftning för partifinansiering är vid en första anblick välkommet. Sverige har fått upprepad kritik från flera internationella organisationer för ett bristande regelverk som innebär risker för korruption. (Dagens Nyheter)

”Nu måste S + FP gå från ord till handling”
Fler ”pappamånader”. Liberala kvinnor och S-kvinnor har en gemensam historia i arbetet för kvinnors och mäns lika villkor. Nu måste föräldraförsäkringen utvecklas så att den stöttar unga familjer som vill leva jämställt. Vi vill att våra partier ska fortsätta att visa vägen i svensk jämställdhetspolitik och utöka antalet pappamånader, skriver Lena Sommestad och Bonnie Bernström. (DN Debatt)

”TeliaSoneras vd Lars Nyberg vet att det går att säga nej”
DN Debatt

Så ska ministern stoppa bolagens pensionstrixande
Finansmarknadsminister Peter Norman har tröttnat på pensionsindustrins trixande. Nu ska branschen tvingas att tala om hur mycket pensionssparandet kostar i kronor och ören. Dessutom ska pensionsrådgivare förbjudas att teckna muntliga avtal via telefon. (DN)

Johan Schück: Trycket växer på IMF
IMF-chefen Christine Lagarde är på jakt efter 400 miljarder dollar som behövs för kommande krispaket. Hur pengarna ska komma fram blir den stora frågan vid helgens möte i Washington. Men det är bråttom eftersom Spanien snart kan tvingas söka stöd utifrån. (DN)

Få unga fick jobb efter satsning
Få långtidsarbetslösa unga har fått jobb tack vare satsningen på särskilt anställningsstöd. Men arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) tycker ändå att ”modellen fungerar väl”, rapporterar Ekot i SR. (DN)

Få unga hjälpta av regeringens arbetssatsning
Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström står fast vid regeringens satsning. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.
Bara en bråkdel av de långtidsarbetslösa ungdomar som kan få jobb med särskilt anställningsstöd har fått det. Trots det ser inte arbetsmarknadsminister Hillevi Engström satsningen som misslyckad. (SR Ekot)

Allmännyttan säljs ut mot hyresgästernas vilja
Snart fattar kommunfullmäktige i Stockholms stad beslut om försäljning av ytterligare 2.800 allmännyttiga hyreslägenheter – utan att fråga hyresgästerna. En undersökning Hyresgästföreningen gjort visar att 80 procent av de berörda anser det viktig att bo hos ett allmännyttigt bostadsbolag skriver Terje Gunnarsson ordförande för Hyresgästföreningen region Stockholm. (DN Debatt)

Med Vårdval Stockholm gör de sjukaste flest läkarbesök
Replik på ”Ersättningssystemet gör vården i Stockholm ojämlik” den 18 april.

Det är fördomar, fördomar och omoral…
Det är ett under att Sverige finns kvar ännu eftersom det varit moralpanik så ofta om olika saker. Det är ett under att Sverige existerar eftersom så många grupper av människor anses ha varit ett hot mot vår framtid… (Frihetssmedjan)

Vårdföretagarnas anser att ett leende är nog
(Arbetet)

”Vi säger inte upp avtalet med Skanska”
Landstinget ska inte säga upp avtalet med Skanska om Nya Karolinska Sjukhuset. Det meddelar finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl i ett pressmeddelande.(SvD)

”Breiviksympatisörer styr Wikipedia”
Anders Behring Breiviks meningsfränder för en ideologisk kamp för att föra fram sina idéer på Wikipedia. Jarle Vines, ledare för Wikipedia Norge, slår larm och efterlyser fler som kan redigera artiklar objektivt på uppslagssajten.(SvD)

Chicago ger Reinfeldt chansen att lyfta Nato
Claes Arvidsson i Svenska Dagbladet

”Ingen ska riskera att dö på sin arbetsplats”
Under fem år har 36 unga män-niskor dödats på jobbet. Nästan 20 000 har skadats. Nu tar Arbets-miljöverket krafttag för att stoppa arbets-olyckorna bland unga.(Metro)

Nattis i konkurs: Jag känner panik
Stockholm kommuns enda nattöppna förskola har gått i konkurs. För ensamstående föräldern Lena Appelkvist kan detta betyda att hon inte kan fortsätta jobba natt.(Metro)

Nu kan jakten på fildelare trappas upp
Ipredlagen får tummen upp av EU:s domstol. Nu finns det anledning för fildelarna att vara mer oroliga än tidigare, säger experten som Metro talat med. (Metro)

Kvinnor är som folk är mest, helt enkelt
Maria Ludvigsson i Svenska Dagbladet

Alliansen blundar för att bolånekunderna straffas (SvD Brännpunkt)

Hanna: Exakt en sådan tjej som jag tidigare skulle älskat att hitta fel på.
(DN På stan)

Humor och ”humor” i politiken
(Björn Månson i Magma)

Hakelius analys är slemmig och infam
(Åsa Lindeborg i Aftonbladet)

Buskisdebatt om fascism
(ETC)

Förnyelsen av M måste intensifieras
Efter två valsegrar finns risk att Moderaterna blir defensiva. Det som jag ser som särskilt angeläget inför nästa val är en breddad arbetslinje och välfärdspolitiken, skriver Moderaternas nye partisekreterare Kent Persson. (SvD Brännpunkt)

Telia Sonera i Vitryssland – en smutsig historia från början
Telia Sonera bistår inte bara den vitryska säkerhetstjänsten. Man driver också telekombolaget Life tillsammans med regimen och med vitrysk regeringsrepresentation i bolagsstyrelsen. Verksamheten i Vitryssland möjliggjordes genom förhandlingar mellan den skandalomsusade turkiske affärsmannen Mehmet Emin Karamehmet och president Lukasjenka, med misstänkt inslag av korruption. Hur kunde inträdet på den vitryska marknaden överhuvudtaget bedömas som förenligt med de etiska riktlinjer som Telia Sonera så gärna framhåller? undrar Martin Uggla, ordförande, Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter. (SvD Brännpunkt)

Telebolagen ska inte ta lagen i egna händer
Telebolagen bör inte avgöra vilka lagar som gäller på internet, det kan alla skriva under på. Men det blir fallet när lagliga tjänster som Skype blockeras, samtidigt som man inte agerar mot olagliga sajter som The Pirate Bay. IT-minister Anna-Karin Hatt kan omöjligt ha en viktigare uppgift just nu än att garantera demokrati, rättsordning och skydd av den enskildes rättigheter även på internet, skriver internetdebattören Per Strömbäck.

Fel att bara fokusera på storföretagen
(SvD Brännpunkt)

Johan Schück: Trycket växer på IMF
IMF-chefen Christine Lagarde är på jakt efter 400 miljarder dollar som behövs för kommande krispaket. Hur pengarna ska komma fram blir den stora frågan vid helgens möte i Washington. Men det är bråttom eftersom Spanien snart kan tvingas söka stöd utifrån. (DN)

Oron för Spanien består trots miljardlånet
Spanien lyckades låna upp 2,5 miljarder euro på torsdagen genom försäljning av obligationer. Men oron för om landet på egen hand ska klara sig ur sin djupa recession består. (DN)

Nya miljarder i IMF:s stridskassa
IMF-chefen Christine Lagarde, som febrilt skramlat med bössan inför helgens vårmöte i Washington, kan vara nöjd. Redan nu har hon löften om ett tillskott på 430 miljarder dollar, mer än hon begärt. (DN)

Romer: Lagen måste följas
Signerat – Hanne Kjöller i Dagens Nyheter.

”Ett jämställt Sverige kan inte skapas med tvång”
Som moderater kommer vi alltid att kämpa för ökade möjligheter till jämställdhet men aldrig överge vår kamp mot statlig inblandning i svenska familjers angelägenheter, skriver riksdagsledamöterna Isabella Jernbeck och Ann-Charlotte Hammar Johnsson i en replik.

Annonser

From → Världen

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: