Skip to content

Dagens länkar 2012-06-11

11 juni 2012

Globalisering leder till ekonomisk tillväxt men också en omfördelning av resurser som medför ökade inkomstklyftor och internationella spänningar. Det visar en ny bok om 1700- och 1800-talens perioder av intensifierad världshandel.

http://www.svd.se/kultur/understrecket/globalisering-skapar-tillvaxt-bara-for-vissa_7266805.svd

Hur man än vrider och vänder på utspelet från moderaterna är det mycket avslöjande om att den borgerliga alliansen har krackelerat. Eller åtminstone inte fungerar just nu. Det skriver Monica Green (S).

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/perssons-utspel-visar-att-alliansen-haltar_7268291.svd

Nödlånet på 100 miljarder euro till Spaniens banker kommer inte att lösa Europas skuldkris eller mildra smärtan av den tvåsiffriga arbetslösheten över hela kontinenten, men räddningsinsatsen ger viktig tid åt eurozonens makthavare att lösa den omfattande krisen, menar bedömare som nyhetsbyrån AP har talat med.

http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/varlden/nodlan-till-spanien-koper-tid_7267759.svd

Den finska regeringen ställer upp på ett nytt nödlån till Spanien, med särskilda villkor. Motståndet mot EU:s nödlån och stödpaket är starkt i Finland och medgivandet kommer att medföra sjunkande opinionssiffror för den sittande regeringen, säger Susanna Ginman, chef för ledarsidan på Huvudstadsbladet.

http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/varlden/nodlan-pressar-finlands-regering_7268461.svd

Marknaden gör tummen upp efter helgens besked om EU-stöd till spanska krisbanker, trots att räddningspaketet ifrågasätts från många håll och trots att man ännu inte vet exakt varifrån pengarna ska hämtas.

http://www.svd.se/naringsliv/tummen-upp-for-stod-till-spanien_7268255.svd

Stockholmsbörsen steg rejält i ett lättnadsrally i dag efter helgens besked om stödpaketet på 100 miljarder euro till de spanska bankerna. Strax före klockan 11 hade OMXS-index stigit med 2,1 procent. Uppgången var likartad på övriga Europabörser. I Madrid steg börsen med närmare fem procent.

http://www.svd.se/naringsliv/bred-uppgang-efter-spanskt-stodpaket_7267957.svd

Moderaterna och övriga borgerliga ledamöter i Socialutskottet har uttryckt att man vill vänta ett år och utreda följdändringar först, innan man avskaffar tvångssteriliseringarna. För att inte individer ska ” hamna i kläm”. Den naturliga frågan att ställa i det sammanhanget är: Vilka situationer är det regeringen tänker sig är värre än att utsättas för tvångssterilisering, eller tvingas leva med ID-handlingar som inte stämmer med det kön man lever i?

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/pinsamma-ursakter-for-att-dolja-kohandel_7267953.svd

Johanne Hildebrandt: Ge upp försöken till nätkontroll!

http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/ge-upp-forsoken-till-natkontroll_7267385.svd

Min förutsägelse är därför att vi kommer att få se omfattande och bastant antisemitism i USA och att det finns starka tecken redan i Europa. Att kalla en varning om detta för antisemitism faller på sin egen orimlighet och baserar sig på okunskap eller illvillig tolkning av vad jag faktiskt sagt och skrivit.

http://www.dn.se/kultur-noje/debatt-essa/johan-galtung-vi-maste-tala-oppet-om-dessa-fragor-aven-om-det-ar-kansligt-for-ma

Det råder ingen tvekan om att Galtung sprider en grov och farlig antisemitism, människor är i hans värld inte amerikaner eller svenskar. De är i dessa sammanhang – judar. Det är förskräckande att läsa, men det utgör samtidigt en påminnelse om vad som håller på att hända. Judehatet tränger åter långsamt in i de fina salongerna.

http://www.dn.se/kultur-noje/debatt-essa/willy-silberstein-galtung-sprider-grov-antisemitism

Det är inga småsaker som krävs av Angela Merkel, som i senaste Economist tituleras obstinat på grund av sin motsträviga hållning när det gäller att pumpa in pengar i de sjunkande europeiska ekonomierna. Och med tanke på hur mörkt det ser ut är det inte svårt att förstå att man blir på motsträvigt humör, men förståelsen för detta är på många håll vikande. Den ”obstinata” förbundskanslern och Tyskland får sig till exempel en släng av sleven även i DN i helgen:

http://blog.svd.se/ledarbloggen/2012/06/11/merkel-och-moralismen/

http://reason.com/archives/2012/06/11/the-bogus-threat-from-shariah-law

Det är fel att tvinga kommunerna att införa lagen om valfrihetssystem, Lov. Lagstifta i stället om att kommunalt driven äldreomsorg alltid ska finnas som ett alternativ. Det skriver Curt Persson, PRO, som i dag presenterar en faktarapport om valfrihet i äldreomsorgen.

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/tvinga-inte-fram-privat-omsorg_7267387.svd

PRO:s rapport http://www.pro.se/Press/Nyhetsarkiv/Tvinga-inte-fram-privat-aldreomsorg/

http://solrosuppropet.se/2012/06/tycker-du-som-axen-eller-gor-du-det-inte/

Det omfattande stödlånet till Spaniens banksektor kan leda till att fler krisade länder kräver hjälp. Det tror analytiker som SvD Näringsliv pratat med. Samtidigt räknar Royal Bank of Scotland med att pengarna till Spanien aldrig kommer att räcka.

http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/varlden/experter-pengarna-till-spanien-racker-inte_7268433.svd

Länge var Socialdemokraterna ”folkets parti” med mer eller mindre monopol på regeringsmakten i Sverige. Två nya böcker diskuterar vad som ledde fram till att partiet nu genomlider sin svåraste period.

http://www.svd.se/kultur/understrecket/lang-process-bakom-krisen-for-socialdemokratin_7263209.svd

In other words, individuals with self-serving behaviors beat altruistic individuals, while groups of altruists beat groups of individuals with self-serving behaviors.

http://www.theatlantic.com/politics/archive/2012/06/the-radical-theory-of-evolution-that-explains-democrats-and-republicans/258307/

Lagen måste skärpas, så att det blir straffbart att organisera tiggeri. Det anser Centerpartiet, som på så sätt vill motverka att utsatta människor förs till Sverige för att utnyttjas av kringresande kriminell. ”Slaveri”, säger Johan Linander, rättspolitisk talesperson.

http://blog.svd.se/politikdirekt/2012/06/c-gor-det-straffbart-att-organisera-tiggeri/

Moderaternas partisekreterare Kent Persson förklarar nu vad han menade med utspelet om en ny tillsynsmyndighet för äldreomsorgen, trots att en sådan myndighet redan är på väg.

http://www.dn.se/nyheter/politik/kent-persson-forklarar-sig-om-tillsynsmyndighet

Otrygga jobb och rädda människor

http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/ingvarpersson/article14957962.ab

Inhyrning kan minska flexibiliteten i organisationen, på tvärs emot avsikterna. Det skriver Hannes Kantelius i en ny avhandling från Göteborgs universitet.

http://www.tcotidningen.se/inhyrning-kan-leda-till-otrygghet-och-mindre-flexibilitet

En allmän del med två ersättningsnivåer och en frivillig del. Generösare villkor och högre ersättning. Det är några inslag i TCO-styrelsens diskussionsunderlag om ny a-kassa som baseras på dagens system med fackliga a-kassor.

http://www.tcotidningen.se/tco-diskuterar-reformerad-a-kassa

Annonser
Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: