Skip to content

Dagens länkar 2012-06-12

12 juni 2012

Centerpartiets förslag att göra det straffbart att organisera tiggeri är intressant. Det säger justitieminister Beatrice Ask (M) i en kommentar.

http://blog.svd.se/politikdirekt/2012/06/tiggeriforslag-intressant-anser-ask/

Vid sidan av den politiska resursfrågan bör ledningen inom polisen fundera ett extra varv kring hur stoltheten och arbetsglädjen kan återupprättas i kåren. På den punkten kan det nog göras en hel del.

http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/darfor-lyckas-inte-polisen-hantera-buset_7270231.svd

Cecilia Stenshamn har på uppdrag av Timbro Medieinstitut nagelfarit SVT:s, DN:s med flera tidningars rapportering om förhållandena på Koppargården. I går presenterade hon sin rapport Vanvård och pressetik. Det är stark läsning.

http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/dn-vagrar-ta-kritisk-caremadebatt_7270233.svd

Intressant att SvD:s ledarsida och Timbro angriper DN:s rapportering och låtsas att vanvården på Caremas äldrehem Koppargården enbart orsakades av läkarna samtidigt som det klart framgår av Timbros rapport att vanvård förekomma oberoende av detta.

Läs Timbros rapport http://www.timbro.se/bokhandel/pdf/9175668994.pdf (Min kommentar)

Det innebär att i de kommuner där den stora tillväxten av fristående skolor har skett under 2000-talet, där har också mellanskolvariationen ökat som mest, medan de kommuner som har få eller inga fristående skolor har legat still. Det visar, tvärt emot vad Lakomaa hävdar, på ett tydligt samband mellan förekomsten av fristående skolor och en ökad mellanskolvariation.

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/fler-friskolor-har-okat-skillnaderna_7268679.svd

SL:s kostnader skenar, trots att varken utbudet av kollektivtrafik eller resandet ökat i samma takt. Socialdemokraterna i landstinget anklagar nu Moderaterna för nonchalans samt slarviga analyser och upphandlingar.

http://www.svd.se/nyheter/stockholm/sls-kostnader-skenar-annu-mer-havdar-s_7269729.svd

I helgen har jag funderat en del över vad jag själv utsatts för för fördomar. Främst då bemötandet jag fick som barn när jag pratade skånska i skolan. Efter mycket funderande inser jag att jag utsatts för något som jag inte vet har ett namn ens. Vad ska man kalla den rasism som består i att man hatar och förlöjligar folk av samma ”hudfärg”, samma ”ras” och ”nation” men som kommer från ett mindre accepterat område av landet?

http://www.frihetssmedjan.se/2012/06/dialekthat-annat-om-en-rasism-utan-namn/

Nu har Vladimir Putin klart och tydligt visat vad vi har att vänta i Ryssland under de kommande åren. Först genom att snabbt som blixten driva igenom den nya lagen om allmänna sammankomster som möjliggör hårda straff för minsta twitterinlägg om var en gemensam promenad kan tänkas äga rum, sedan genom måndagens stormning av ett drygt tiotal oppositionsaktivisters hem.

http://www.kniivila.net/2012/putin-talar-klarsprak/

Eurokrisen rullar vidare som ett realtidsdrama regisserat av Roy Andersson, där allt mer fumliga och gråhyade byråkrater och politiker desperat letar efter utvägar på både första, andra och tredje våningen. Nu ser de ut att ha hittat sin mönsterpatient, det ekonomiskt sett nedfrusna Lettland.

http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/varlden/mycket-kvar-att-rata-ut_7270271.svd

http://www.dn.se/debatt/kunskaper-i-svenska-krav-for-medborgarskap

Räkna med enorma konsekvenser av dagens eurokris. I alla fall om man får tro åtta blytunga chefsekonomer som Dagens Industri talat med.

http://www.dagensps.se/artiklar/2012/06/12/18717448/index.xml

”Det finns viktiga skillnader mellan Spanien och Italien”, säger SEB:s chefsstrateg Johan Javeus till SvD.

http://www.dagensps.se/artiklar/2012/06/12/82846366/index.xml

Det enskilt största hotet mot Sveriges framgångsrika ekonomiska utveckling är risken för att vårt land bygger upp en fastighetsprisbubbla. Och att den – som alla bubblor – sedan spricker med konkurser, sönderkörda hushållsbudgetar och ökad arbetslöshet som följd. Det är den enskilda risk som EU-kommissionen lyfter fram i sin nyss lagda analys av svensk ekonomi. Vi bör ta till oss kommissionens varning. Det skriver Olle Schmidt och Carl B Hamilton (FP).

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/riskabelt-stora-privata-skulder_7271269.svd

Stern glömmer att valfriheten har ett pris

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/stern-glommer-att-valfriheten-har-ett-pris_7270229.svd

http://www.dn.se/ledare/signerat/nordiskt-forsvarssamarbete-svensk-medverkan-kraver-ingen-langbank

Hur mycket behöver underklassen kunna tala? Tillräckligt för att kunna klara ett enklare jobb.

Allt utöver detta – att skriva, förstå nyheter, engagera sig i förening – är onödig lyx som man får lära sig i mån av tid.

http://www.dn.se/kultur-noje/debatt-essa/vem-kan-vilja-att-folk-som-bor-har-inte-lar-sig-svenska

Att hyra in personal behöver inte alls innebära ökad flexibilitet i verksamheten – tvärtom. Inhyrda riskerar också att känna sig otrygga i anställningen och få sämre utvecklingsmöjligheter än kundföretagens egna anställda, visar en ny avhandling från Göteborgs universitet.

http://www.arbetarskydd.se/nyheter/halsa_ledarskap/psykosocial_arbetsmiljo/article3491812.ece

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: