Skip to content

Dagens länkar 2012-07-11

11 juli 2012

Regeringen vill att utvärderingsmyndigheten ska få bygga upp en databas med uppgifter om bland annat personers etnicitet och medlemsskap i fackförening. Både JK och datainspektionen är kritiska till förslaget, men regeringen väntas ändå driva igenom den nya lagen.
http://www.tv4play.se/nyheter_och_debatt/nyheterna?title=ny_databas_med_kansliga_uppgifter&videoid=2204902

Idag är det sjutton år sedan folkmordet i Srebrenica inleddes. Drygt 8000 bosnienmuslimska män och pojkar avrättades bara för att de var just bosnienmuslimer. Kunskaperna om dådet borde få större utrymme i samhällsdebatten, de kan nämligen lära oss förstå vår samtid. Propagandan som gjorde folkmordet möjligt är densamma som drev Anders Behring Breivik.

http://debatt.svt.se/2012/07/11/folkmordet-i-srebrenica-visar-den-yttersta-konsekvensen-av-muslimhatet/

Barclays avgående vd Bob Diamond avstod nobelt från att ta emot sin lovade fallskärmsbonus på 20 miljoner pund i samband med avgången. Däremot lyfter han i runda slängar ut 100 miljoner kronor på annat vis.

http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/varlden/diamond-far-ut-100-miljoner-i-efterhand_7337330.svd

Politikerna måste säga ”glöm alla pensionslöften”, men ingen politiker vågar yttra den sanningen i dag. Det säger styrelseproffset Caroline Sundewall, under ett seminarium i Båstad. Hon varnar samtidigt för ”psykopater” i börsbolagen.

http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/sverige/glom-alla-pensionsloften_7337632.svd

Svagt stigande bostadspriser. Det har blivit aningen dyrare att köpa bostad den senaste tiden.

http://www.svd.se/naringsliv/investera/bostadsaffar/svagt-stigande-bostadspriser_7337218.svd

Utlandssvenska Johanna födde barn i hemstaden Trollhättan. Nu vill inget EU-land betala sjukhusvården av hennes för tidigt födda dotter. –Det är precis sådant här som inte ska hända, säger EU-parlamentarikern Christofer Fjellner.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/svarare-an-vantat-vara-eu-medborgare_7336672.svd

Idag är det 17 år sen massakern i Srebrenica, Bosnien, när 8000 bosniska muslimer slaktades i den värsta enskilda massakern i Europa sen andra världskriget. Alex Bengtsson från Expo har skrivit bra om folkmordet i Srebrenica och i DN finns en artikel om folkmordsförnekarna idag. Men vilka var drivkrafterna bakom folkmordet?

http://www.frihetssmedjan.se/2012/07/minnesdagen-for-massakern-i-srebrenica-folkhatet-som-krigets-drivkraft/

Sven Otto Littorin har dragit tillbaka sin anmälan till Allmänhetens Pressombudsman mot Expressen.

Samtidigt fortsätter den större diskussionen, den om hur det pressetiska systemet bör organiseras i framtiden

Jag tror att en gemensam Medieombudsman för dagstidningar, radio och tv är rätt väg att gå.

http://bloggar.expressen.se/thomasmattsson/2012/07/littorin-drar-tillbaka-po-anmalan/

Igår kom ett pressmeddelande om att en fackföreningsrepresentant i Stockholm misshandlats och mordhotats av personer med anknytning till det kriminella gänget Werewolf Legion.

http://www.helagotland.se/ledare/artikel.aspx?articleid=7805963

agens Nyheters tidningschef Gunilla Herlitz (bilden) har bedyrat att DN, DI och Sydsvenskan kommer att fortsätta att finansiera det pressetiska systemet, trots att tidningsföretagen lämnar PO/PONs huvudfinansiär Tidningsutgivarna. Men Herlitz upplägg är en omöjlighet. Det uppger Tidningsutgivarna för Journalisten.

http://www.journalisten.se/nyheter/tu-herlitz-kan-inte-abonnera-pa-pressetik

Ett borgerligt superparti skulle innebära ett angrepp på den liberala idétradition som bidragit till att bygga ett svenskt välfärdssamhälle präglat av solidaritet, rättvisa och medmänsklighet. Carl B Hamilton borde istället fundera på var han själv egentligen hör hemma, skriver folkpartisten Thomas af Bjur.

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/ett-borgerligt-superparti-skulle-sanka-liberalismen_7338004.svd

Och förra veckan briserade nyheten om att Syriens regim, som hittills beräknas ha tagit omkring 14000 civila liv sedan upproret mot diktator al-Assad inleddes, kommer att kandidera till rådet då generalförsamlingen utser nya medlemsländer senare i år.

http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/sverige-bor-stanna-utanfor-fns-forbrytarrad_7336918.svd

Allt färre har råd att åka på semester, rapporterade Ekot i veckan (9/7) och hänvisade till en ny rapport från LO. Rapporten visar att andelen arbetare som reser bort på semestern har minskat de senaste åren. Ett tecken på problematiska klasskillnader, är slutsatsen.

Men siffrorna, som är hämtade från undersökningar genomförda av Statistiska centralbyrån (SCB), säger egentligen ingenting om huruvida personer inte har råd eller inte kan semestra som de vill.

http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/visst-kan-allt-fler-aka-pa-semester_7336916.svd

Det är en ovanligt grälsjuk handelsminister, som går i svaromål på vårt förslag att satsa ytterligare 100 miljoner för att öka exporten för små- och medelstora företag (Brännpunkt 8/7).

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/bjorling-gnaller-mot-battre-vetande_7337652.svd

Den snabbt genomförda privatiseringen av apoteksväsendet har inneburit att apotekstätheten i storstädernas centra ökat till vad som även de flesta kunder skulle beteckna som överetablering. Däremot har servicen försämrats eftersom lagerhållningen – som kostar – dragits ner till ett minimum. Receptbelagda läkemedel har ett fast pris och därför kan kunderna inte fås betala för lagerhållningen med en prisökning.

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/allvarligt-att-recept-inte-kan-hamtas-ut_7335838.svd

Den del av Bilprovningen som i veckan privatiserades kontrolleras i framtiden av ett holdingbolag på Cypern – ett välkänt skatteparadis. Bilprovningens vd Benny Örnerfors undviker att svara på om han kände till ägarförhållandena inför affären. Köparen Opus vd Magnus Greko menar att upplägget ger framtida flexibilitet.

http://www.svd.se/naringsliv/bilprovningens-nya-agare-bolag-pa-cypern_7338706.svd

Nya tecken pekar på att Kinas tillväxt håller på att bromsas upp. Det är dåliga nyheter för företagare och investerare som hoppats att Kina ska väga upp efterfrågan på den globala marknaden, och inte minst det skuldsatta Europa.

http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/varlden/nya-oroande-tecken-fran-kina_7336560.svd

En lag om hantering av känsliga personuppgifter kritiseras av Datainspektionen och Justitiekanslern, uppger Ekot.

http://www.dn.se/nyheter/sverige/tung-kritik-mot-lag-om-kansliga-personuppgifter

More important, this is incredibly counterproductive. The Spanish economy is imploding. Without the ability to offset these cuts with a very aggressive monetary policy, the multiplier on this austerity will be substantial. There can’t be much confidence that this austerity plan will generate any fiscal improvement given the likely cyclical hit to revenues and the resulting impact on banks, which could well feed back into greater sovereign obligations. It’s more economic pain for no fiscal gain.

http://www.economist.com/blogs/freeexchange/2012/07/euro-crisis-1?fb_ref=scn%2Ffb_ec%2Fbad_medicine&fb_source=home_multiline

Annonser
Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: