Skip to content

Dagens länkar 2012-07-20

20 juli 2012

Jag blir så ledsen och förbannad över dagens copyrightregler. Det fanns en underbar tysk webbsida, Exilpresse digital, “det tyska exilpressarkivet, där de hade lagt upp 10.000:tals pdf:er av tysk antifascistisk exilpress, och den judiska exilpressen efter 1933. Det var en värdefull källa till motståndsrörelsen mot nazismen och Hitler och till den judiska historien under 30-talet. Nu har nån idiot reagerat på att tidskrifterna lagts upp, och denna underbara källa till historien stängts ner!

1. Tyskland har inte ”copyright”, i likhet med Sverige så har man upphovsrätt (Urheberrecht).
2. Det är inte givet att ”boven” är rättighetsinnehavarna, i svensk lag finns det möjligheter till ”avtalslicenser” som ger rättighetsinnehavarnas organisationer rätt att sluta en form av ”kollektivavtal” även för ”föräldrarlösa verk”. Nu har jag inte följt den aktuella situationen, men tidigare har biblioteken – även i Sverige – varit motståndare till en lösning med avtalslicenser utan har i stället velat införa ”tvångslicenser” som skulle ger biblioteken laglig rätt rätt att lägga ut verken. Ytterst är det en ekonomisk fråga, med ”tvångslicenser” skulle biblioteken inte behöva betala för publiceringen.

http://www.frihetssmedjan.se/2012/07/copyrightreglerna-dodar-historien-tyska-exilpresse-digital/

Psykiatri: Från professionell vård till frisersalong och nöjd-kund-garanti.

Patienter inom primärvården har blivit kunder. Läkarauktoriteten har urholkats. Mottagningarna har blivit serviceinrättningar där man gör det kunden ber om – oavsett om det är rätt eller inte.

http://www.dn.se/ledare/signerat/alla-drar-i-vardkunden

Hur kan vi veta att Hanne Kjöller är Hanne Kjöller? Det låter som ett filosofiskt spörsmål, men frågan har politisk betydelse. Hur mycket och hur ofta ska vi kräva att Hanne Kjöller legitimerar sig, och skaffar relevanta intyg? Efter första sjukdagen? När hon ska åka tunnelbana? Etc? Dessutom skulle det kanske vara lämpligt med ett litet hembesök hos Hanna så vi kan prata om hennes sexvanor och hur hon bajsar på toaletten?

http://www.frihetssmedjan.se/2012/07/hur-kan-vi-veta-att-hanne-kjoller-ar-hanne-kjoller-egentligen/

Men nu är den ekonomiska aktiviteten inte hög, kopplingen till resten av ekonomin osynlig, och om man ska tro bankerna – marginalerna på tjänster och lån försvinnande små. Man blir konfunderad.

http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/en-kavalkad-av-glada-bankdirektorer_7358484.svd

På morgonen, fredag 20 juli, angrep grekisk polis de strejkande stålarbetarna vid verket Halivourgia utan för Aten och grep flera strejkvakter. Snabbt omringades stålverket av hundratals arbetare från Aten som strömmade till för att förhindra att den grekiska överheten lyckas bryta den 9 månader långa strejken.

http://www.kommunisterna.org/nyheter/2012/07/grekisk-polis-forsoker-sla-ner-stalarbetarstrejken

Ett år efter Anders Behring Breiviks massaker i Norge försöker den antimuslimska extremhögern hitta nya vägar för att nå ut med sitt budskap. Nu riktar de in sig på Prideparaderna. Men strategin möter hårt motstånd.

http://www.fria.nu/artikel/93775

The reality is simple: every country struggles with madmen and ideologues with guns, and every country—Canada, Norway, Britain—has had a gun massacre once, or twice. Then people act to stop them, and they do—as over the past few years has happened in Australia. Only in America are gun massacres of this kind routine, expectable, and certain to continue.

http://www.newyorker.com/online/blogs/newsdesk/2012/07/aurora-movie-shooting-one-more-massacre.html

Annonser

From → Världen

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: