Skip to content

Dagens länkar 2012-11-26

26 november 2012

För första gången sedan pensionssystemet lanserades för 18 år sedan finns det en allvarlig och öppen splittring mellan de fem partier som står bakom uppgörelsen. I en intervju med SvD Näringsliv går Socialdemokraternas talesperson i pensionsfrågan, Tomas Eneroth, emot de fyra borgerliga partierna och kräver en bantning av PPM-systemet. (SvD 2012-11-26)

Det ser allt dystrare ut för pensionärerna. En dagsfärsk prognos från Pensionsmyndigheten visar att pensionerna sjunker med cirka 100 kronor per månad under 2014. Sänkningen är större än den skattesänkning på cirka 50 kronor i månaden som utlovades i höstbudgeten. (SvD 2012-11-26)

Om man byter ut ordet ”sexköp” mot ”aborter” och landet Sverige mot något av de många i Europa där abort inte är tillåtet, närmar man sig ett av de problem som debattskribenterna helt svischar förbi i lördagens DN Debatt-artikel.(DN Ledare 2012-11-26)

Facebook kan hamna i domstol för sina annonsregler. Bakom hotet står konsumentmyndigheter i flera nordiska länder, bland dem Sverige, som kräver ökad respekt för användarnas integritet.(Computer Sweden 2012-11-26)

Nyliberal kulturpolitik katastrof för konsten
Uppmuntrar till tvångsinlösen av allt bångstyrigt levande (Aftonbladet 2012-11-26)

Tidningsdöden är närmare än vi tror (Aftonbladet 2012-11-26)

Djävulens förbund starkare än någonsin (Andreas Cervenka i SvD 2012-11-26)

”Privatlivet och hemmet ska skyddas” I Tyskland finns betydligt strängare regler än i Sverige för försäljning av varor och tjänster genom telefonsamtal till privatpersoner. I princip är det förbjudet med försäljning och reklam genom telefonsamtal i Tyskland, det är först om kunden i förväg gett sitt tillstånd som företag får ringa försäljningssamtal.(SvD 2012-11-26)

Antalet företag i de kulturella och kreativa näringarna växer i hög takt, visar ny statistik som släpps imorgon, tisdag. Företagen är intressanta av flera skäl, inte minst som mall för att modernisera bilden av företagande. Men den handlingsplan för dessa branscher som regeringen inledde för tre år sedan är på väg mot ett snöpligt slut. Framför allt är det näringsministern som är tyst. Det skriver kulturekonomen Tobias Nielsén och forskaren Emma Stenström. (SvD Brännpunkt 2012-11-26)

Det blir allt vanligare med otrygga anställningar också i välfärdslandet Sverige. Det drabbar alla, men särskilt människor som kommer hit från andra länder för att arbeta. De diskrimineras med låga löner, långa arbetsdagar och ibland rena hot. Ofta får de inte ens ett anställningsbevis. Resultatet är att människor som migrerar hit alltför ofta hamnar i en osund beroendeställning till arbetsgivaren, skriver ordförandena i sex av Sveriges största fackförbund.(SvD Brännpunkt 2012-11-26)

Funktionssocialism! Svenskt Näringslivs vd Urban Bäckström var hård i Ekots lördagsintervju, när han kritiserade den socialdemokratiska partistyrelsens syn på vinster i välfärden. (Per Gudmundsson i SvD 2012-11-26)

Hur vi ska leva med varandras djupaste olikheter, särskilt när dessa olikheter beror på djupa religiösa och ideologiska övertygelser? Det är en vår tids största utmaningar skriver Jacob Rudolfsson, Svenska Evangeliska Alliansen, i en kritisk reflektion kring vad som skrivits i Sverige angående den nye EU-kommissionären Tonio Borg. (SvD Brännpunkt 2012-11-26)

Har vi råd att inte betala lärarna? (SACO-Bloggen 2012-11-26)

Finansinspektionen är oroad över svenska bankers exponering mot riskerna i bolån. Därför inför myndigheten nya regler som innebär att bankerna kommer att tvingas hålla mer eget kapital per utlånad krona än man tidigare gjort. Det kan få effekter på din bolåneränta. (Avanza 2012-11-26)

Den officiella hållning Dagens nyheter ger uttryck för när det gäller sexköpslagen innehåller förakt för svensk lagstiftning, svepande generaliseringar utan empiri och klassiska härskartekniker. Men det verkliga bottennappet, skriver Maria Robsahm, är att DN på allvar hävdar att svenska mäns sexköp utomlands måste betraktas som en sorts bistånd.(Feministiskt initiativ 2012-11-26)

Annonser
Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: