Skip to content

Dagens länkar 2012-11-29

29 november 2012

Det krävs en Bond för att strypa pengaflödet (SvD 2012-11-29)

Magdalena Andersson lyckades lägga sig på snålsidan om Anders Borg i höstas, när han för första gången sedan 2006 lättade en smula på lädret. Borg var för slösaktig, menade hon, och Socialdemokraterna lade för första gången någonsin en skuggbudget med lägre reformutrymme än borgerlighetens.(SvD 2012-11-29)

I Novus väljarbarometer för november får Sverigedemokraterna rekordhöga 8,6 procent. Vad är det som ligger bakom detta ökade stöd och har Expressens avslöjande haft någon påverkan på opinionen? Den frågan försöker Novus vd Torbjörn Sjöström svara på i den här debattartikeln. (SvD Brännpunkt 2012-11-29)

Äntligen kan vanligt folk köpa avlastning (Maria Abrahamsson SvD Brännpunkt 2012-11-29)

”Alla signaler tyder på sämre tider”
Svensk ekonomi växte med 0,7 procent under tredje kvartalet. Det var något bättre än väntat. (SvD 2012-11-29)

Den 68-årige mannen fick fluglarver i ett sår när han vårdades på ett Caremaboende i Skåne. Trots att läkarna amputerade mannens ben avled han tre veckor senare. Det skriver mannens anhöriga i en anmälan till Socialstyrelsen.(DN 2012-11-29)

Upphovsrätten är angelägen även för oss (DN 2012-11-29)

Debatten om Lilla Hjärtat havererade snabbt, skriver Ulf Nilsson. Orkar man som barnboksförfattare i fortsättningen riskera familjelycka, skaparlugn och anseende?(DN 2012-11-29)

Bildanalysen har saknats i journalistiken (DN 2012-11-29)

Ett bråk har uppstått runt det svenska naturgasnätet, som sedan förra året ägs i sin helhet av riskkapitalbolaget EQT. Nu vill bolaget ändra priserna, vilket får gasdistributörerna att flyga i taket. ”Är det här verkligen rätt sorts ägare för den här typen av infrastruktur?”, frågar sig en källa.(SvD 2012-11-29)

Den vice riksbankschefen Barbro Wickman-Parak håller dörren öppen för en räntesänkning vid Riksbankens decembermöte. Det framgick på SvD Näringslivs bankkonferens Nordic Bank Summit i går. Samtidigt var också inbjudna bankekonomer övertygade om att en räntesänkning väntar.(SvD 2012-11-29)

Segregationen är ett problem bara om den permanentas. Bostadssegregationen har fördubblats de senaste 20 åren. Det visar siffror från SCB, presenterade av Ekot i går.(DN 2012-11-29)

Ny lag föreslås. Regeringen och Socialdemokraterna är överens: I vissa lägen måste det bli lagligt med tvångsåtgärder mot personer i demensvården. Med dagens lagstiftning måste personalen ofta avgöra om man ska bryta mot lagen eller inte för att kunna utföra sina arbetsuppgifter. Det är inte rimligt, skriver Maria Larsson (KD) och Lena Hallengren (S). (DN 2012-11-29 b)

Forskning och statistik visar att högutbildade män tjänar mer ju fler barn de får. Och att män tjänar på att bilda par medan kvinnor förlorar på det, jämfört med singlar. Vi lät några experter analysera de viktigaste orsakerna bakom att småbarnsåren skapar ett karriärgap mellan män och kvinnor. (SvD 2012-11-29)

Senaste tidens SD-skandaler sätter fingret på den svenska fixeringen vid etnicitet. Men hudfärg duger inte som förklaringsmodell till de problem Sverige nu tampas med. Etablissemanget blundar för vad som faktiskt avgör vår plats i samhället – nämligen vilken social klass vi tillhör. Vi saknar er politiker och journalister i förorten, skriver Rouzbeh Djalaie, chefredaktör för Norra Sidan.(SVT 2012-11-29

Hägglund vägrade möta Narkolepisföreningen i TV (Ajour 2012-11-29)

Isovaaras rädsla är SD-politiken i mikroformat (Dagens arena 2012-11-29)

I dag förstår jag vilken typ av ”såna där” vi är och kopplar lite snabbare. Men jag förstår inte vad problemet är riktigt. Varför är min kultur så provocerande? (Arbetaren 2012-11-29)

Facebook Is making you miserable, scientists find (Natural news 2012-11-29)

Sverigedemokrat om kineser: ”Föds utan empati” (Ajour 2012-11-29)

Två dagar efter sin hårda varning till bankcheferna så hyllar nu finansminister Anders Borg styrkan i de svenska bankerna. Han lyfter fram Nordea som ett gott exempel. (SvD 2012-11-29)

Världens börser verkade i veckan dra en suck av lättnad efter signaler från både president Barack Obama och den republikanska talmannen i representanthuset John Boehner om att kunna lösa det så kallade fiskala stupet innan årsskiftet. Samtidigt inleder Obama en gigantisk turné för att få både näringsliv och vanliga hushåll på tåget angående en budgetuppgörelse, rapporterar CNN. (SvD 2012-11-29)

Även om svensk BNP-utveckling för tredje kvartalet inte blev lika dålig som väntat räknar SEB:s chefekonom Robert Bergqvist fortsatt med att Riksbanken sänker sin styrränta både i december och i februari. ”Alla nödvändiga argument ligger på bordet för räntesänkning. BNP-siffran ändrar inte vår bild”, säger han till SvD Näringsliv. (SvD 2012-11-29)

Sverige ska inte kunna införa högre kapitalkrav på svenska banker om Sverige deltar i EU:s bankunion.
Det ansåg Europaparlamentets ekonomiska utskott då utskottet på torsdagen röstade igenom sin version av banktillsynen i bankunionen. (SvD 2012-11-29)

Man får räkna med att det blir 2-3 svaga kvartal för svensk ekonomi, men något riktigt allvarligt krisläge är det inte och därför är det i dagsläget inte aktuellt med ytterligare finanspolitiska åtgärder. Det sade finansminister Anders Borg i Sveriges Radios P1-morgon på torsdagen. (SvD 2912-11-29)

The important thing to understand now is that while the election is over, the class war isn’t. The same people who bet big on Mr. Romney, and lost, are now trying to win by stealth — in the name of fiscal responsibility — the ground they failed to gain in an open election.(Paul Krugman NYT 2012-11-29)

EU-kommissionen vill ha en egen eurobudget och inrätta ett finansdepartement som ska övervaka euroländernas ekonomiska politik.(Europaportalen 2012-11-29)

De mest intelligenta barnen är en naturresurs som skolan inte tar vara på. Det hävdar Anita Kullander, psykolog och expert på särbegåvning. (Lärarnas tidning 2012-11-29)

Annonser
Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: