Hoppa till innehåll

Dagens länkar 2012-12-08

8 december 2012

Den statliga egendomen genererar inkomster, prestige och jobb för det egna politiska klientelet. Det är inte underligt att Grekland vägrar sälja ut den. (Richard Swartz i DN 2012-12-08)
Infrastruktur: Valuta för statens pengar (Johannes Åman i DN 2012-12-08)

”Vi lämnar inte judarna i sticket” (Erik Ullenhag i DN 2012-12-08)

Regeringens lydiga redskap (Ingvar
Persson i Aftonbladet 2012-12-08)

Historiskt har det mycket sällan lönat sig att välja fast boränta men det nuvarande läget är unikt och kan visa sig vara ett undantag. SvD Näringsliv förklarar varför. (SvD 2012-12-08)

Snökaoset var inte bögarnas fel (Fredrik Virtanen i Aftonbladet 2012-12-08)

Den stora kullen 40-talister är huvudsaklig målgrupp för bolag som satsar på bostäder för dem i övre medelåldern. Antalet seniorbostäder har ökat rejält sedan början av millenniet. Men även efterfrågan på dessa bostäder påverkas när knackig konjunktur här hemma gör bostadsmarknaden mer avvaktande, visar SvD Näringslivs genomgång. (SvD 2012-12-08)

Nu på måndag hamnar ytterligare 33 miljarder kronor i premiepensionssystemet. SBAB och dess privatekonom Maria Landeborn efterlyser en möjlighet att spara på ett vanligt sparkonto och inte bara att miljardregnet fördelas i en uppsjö av fonder. ”Uppenbarligen finns det ett intresse för ett sådant alternativ. Det visar en enkät som vi precis gjort”, säger hon till SvD Näringsliv. (SvD 2012-12-08)

Järnvägstransporterna har hittills i vinter fungerat utan större problem, till skillnad från vintern 2009-2010 då tågkaoset orsakade industrin mångmiljonförluster. Värre är det då med en tågurspåring i Danmark som stoppar en ansenlig del av den svenska exporten.(SvD 2012-12-08)

Reaktionerna mot Handelsbanken Livs flyttkampanj är kraftfulla. Folksams vd Anders Sundström skräder inte orden. Han menar att allt handlar om ägarnas avkastningsjakt.
”Det är inte av konsumentintresse flyttarna sker, det är uteslutande i bolagens intresse”, säger han. (SvD 2012-12-08)

Trots acceptpris och signaler om en lugnare bostadsmarknad förekommer fortfarande häftiga budrusningar. Bland de 100 lägenheter som budats upp mest i Stockholm finns ökningar på 50 procent, visar siffror SvD Näringsliv tagit del av. Flera mäklare uppger att skillnaderna mellan olika objekt på samma marknad har blivit större.(SvD 2012-12-08)

De nærmeste dagene kommer flere til å gå i tog MOT fredspris-vinneren enn FOR. Likevel har også vi nordmenn en sterk egen-interesse av at EU finner fred med seg selv. (Sven Egil Omdal i Aftenposten 2012-12-08)

Mio, tio år, vill vara pepparkaksgubbe när Kanalskolans årskurs fyra på torsdag går luciatåg för hela skolan.
Men det får han inte. Barnen får inte heller sjunga ”Vi komma, vi komma från Pepparkakeland …” – inte heller kommer det bjudas på några pepparkakor i samband med luciatåget.

– Man markerar skillnader i stället för likheter, säger mamman Jenny Simic upprört.(NA 2012-12-08)

Socialdemokraterna har tappat traditionella arbetarväljare till Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet. Samtidigt har S lockat till sig fler välutbildade och högavlönade. För första gången på fyra år är de rödgröna partierna nu större än alliansen i Stockholms stad, enligt SCB:s stora novembermätning. (DI 2012-12-08)

SVT och SR:s nya, borgerliga självbild (Maria-Pia Boëthius i ETC 2012-12-08)

EU:s drygt 30 självständiga byråer har fått utstå hård kritik. En av dem, ECDC, ligger i Solna i Stockholm. Trots en budget på en halv miljard kronor och 280 anställda är byrån relativt osynlig i den offentliga debatten. Biträdande direktören Andrea Ammon förklarar varför.(DI 2012-12-08)

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: