Skip to content

Dagens länkar 2012-12-10

10 december 2012

Tolken riskerar livet för Sverige (Johanne Hildebrandt i SvD 2012-12-10)

Aktieintresset är rekordlågt – fullt förståeligt, eftersom avkastningen under de senaste 30 åren har varit sämre än avkastningen från obligationer. Lägg därtill börsens hisnande svängningar, och det är inte så konstigt att såväl privatsparare som institutioner söker lyckan på annat håll. (SvD 2012-12-10)

Ett ökat företagande inom välfärden är avgörande för bättre mångfald och kvalitet. Bromsklossar idag är bland annat stelbenta upphandlingskrav och kommunernas svårighet att hantera dubbla roller. Det skriver Signhild Arnegård Hansen, som på tisdagen presenterar Välfärdsutvecklingsrådets rapport.(SvD Brännpunkt 2012-12-10)

Den intensiva debatten om vinster i välfärden blir alltmer polariserad och riskerar att skjuta bredvid målet. Det allra viktigaste, kunskap, kvalitet och personal glöms bort när frågan blir ett slagträ för olika politiska ståndpunkter. Därför presenterar Vision, Lärarförbundet och Vårdförbundet fyra åtgärdspunkter för ökad kvalitet i välfärden. (SvD Brännpunkt 2012-12-10)

Nobelpriset hyllar en svunnen tid (Göran Greider i Metro 2012-12-10)

The Globalization 5 — How Globalization Changed America in 2012, and What It Might Mean for 2013 (Huff 2012–12-10)

Arbetarna får en mindre del av pajen, säger en ekonom på ILO när FN-organet publicerar en rapport som handlar om hur lönerna i världen har utvecklats.
En sak är i alla fall säker. Den globala maktbalansen fortsätter att förändras. (Arbetet 2012-12-10)

Det är lätt att gömma sig bakom gruppen högavlönade män i tätort när man som fyra företrädare för teknikkonsultföretaget WSP föreslår försämrade reseavdrag på DN-debatt den 6 december. Risken är att grupper som faktiskt drabbas av ett försämrat reseavdrag glöms bort i debatten. En sådan grupp är lågavlönande kvinnor, skriver Maria Spetz, vd för Motormännen.(DN 2012-12-10)

Facebook meddelade på måndagen att ett ”demokratiexperiment” som tillät medlemmarna i det sociala nätverket att rösta om principiella förändringar i verksamheten ska avslutas.(DN 2012-12-10)

Att byta försäkring kan ge mer i pension, men riskerna blir också större. Informationen om konsekvenserna är inte tillräckligt tydlig, tycker Finansinspektionen, som nu granskar livbolagens kampanjer.(DN 2012-12-10)

Många av Sveriges tillfälliga boenden för asylsökanden håller inte måttet. Enligt en granskning gjord av Sveriges Radio lever 13 av 29 boenden inte upp till den standard som Migrationsverket kräver, rapporterar Ekot.(DN 2012-12-10)

Italiens obligationsräntor lyfte markant i dag, sedan premiärminister Mario Monti i helgen förklarat att han avgår. Samtidigt åkte kurserna på Milanobörsen utför och bankaktier handelsstoppades.(SvD 2012-12-10)

Varje gång en högtid närmar sig så blossar det upp. Vår tradition är hotad. Vi får inte sjunga nationalsången längre, vi får inte gå i kyrkan på skolavslutningen längre, vi får inte klä ut oss till pepparkaksgubbar längre. Skepnaderna varierar, men mönstret är alltid likadant. Någonstans har man hört att något hänt, obekräftade rykten blir till sanning blir till slagträn blir till murar mellan vi och dem.
( Kawa Zolfagary i Dödsmaskinen 2012-12-10)

Facebook, Jonas Gardell, takhöjd och skala (Joakim Jardenberg 2012-12-10)

SD:s framgångar bygger på myter (Johan Hedin i Expressen 2012-12-10)

Få bedömare spår boprisfall i Sverige, men marknaden är skör och flera tunga experter varnar för att snart införa fler skarpa regleringar. I värsta fall utlöses ett skräckscenario som ingen vill se.(DI 2912-12-10)

Italienska marknadsräntor stiger kraftigt på måndagen efter helgens besked om premiärminister Mario Montis avgång. Och flera banker på en dykande Milanobörs handelsstoppas för att hejda raset.(DI 2012-12-10)

Grekland förlänger erbjudandet om att återköpa statspapper. Men det mesta tyder på att programmet går i lås.(DI 2012-12-10)

Den svenska industrins totala orderingång, säsongsrensat i volym, steg 1,6 procent i oktober, jämfört med månaden före, enligt beräkningar från SCB. (DI 2012-12-10)

Lågutbildade män på landsbygden är kraftigt överrepresenterade bland Sverigedemokraternas väljare, visar SCB:s undersökning. Men bland högutbildade kvinnor i Stockholm har Jimmie Åkesson inte mycket att hämta.(DI 2012-12-10)

Ungefär samtidigt som filmerna där Almqvist, Ekeroth och Westling kallar Soran Ismail för ”Babbe”, en kvinna för ”Hora” och greppar järnrör för att slåss så beslutade jag mig för att lämna ”hihi-haha-debatten” mot Sverigedemokraterna. Visst är det roligt att göra sig rolig över någon som gör bort sig, men är det effektivt? Det enda som de uppmärksammade händelserna verkar ha lett till inom själva partiet är ju att de verkar få något ökat stöd. (Motargument 2012-12-10)

Att fler än var tredje riksdagsledamot har utsatts för hot, våld eller trakasserier är tveklöst ett hot mot demokratin.
Vad har då den ansvarige ministern att säga om dessa förskräckliga siffror?
Birgitta Ohlsson gör det politiker alltid gör då de inte har något att säga: mumlar om nya kartläggningar hit och uppföljande utredningar dit.(Oisín Cantwell i Aftonbladet 2012-12-10)

Efter många långa års segslitna förhandlingar kommer ett gemensamt EU-patent allt närmare. På måndagen godkändes planerna på ett ”fördjupat samarbete” i frågan av medlemsländernas industri- och handelsministrar. (SvD 2012-12-10)

Samma dag som EU fick ta emot Nobels fredspris i Oslo beslutade unionens utrikesministrar att skicka omkring 250 man för att utbilda Malis armé inför stundande kamp mot gerillagrupper och islamister i norra delen av landet.(SvD 2012-10)

Mario Montis beslut i helgen att lämna posten som Italiens premiärminister fick börsen i Milano att rasa och priset på italienska statspapper steg i går. Samtidigt kom nya siffror som visar på en förvärrad kris i den italienska ekonomin. Men oron kan tyvärr bara ha börjat.(SvD 2012-12-10)

Ni som skämtar om pepparkakshistorien som i helgen snurrat i sociala medier: Hur kan ni så lätt ta ställning mot svarta barn? Inte ens för en vänsterakademiker går det att påpeka att vita svenskar ibland kan handla rasistiskt utan att förnekelsen sätter igång. Bilden av Sverige som hysteriskt politiskt korrekt gör att varje försök att faktiskt tala om rasism dränks, skriver Johannes Anyuru.(SvT Debatt 2012-12-10)

Bubblan som är ett större hot än Berlusconi (Andreas Cervenka i SvD 2012-12-10)

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: