Skip to content

Dagens länkar 2013-01-21

21 januari 2013

Aldrig förr har så många fall rörande människohandel för tvångsarbete, tiggeri eller organiserade stölder polisanmälts. De har gått om anmälningarna om människohandel för sexuella ändamål med råge. Men få fälls i domstol.(Arbetet 2013-01-21)

Tala om klass i stället för fattiga (Göran Greider i Metro 2013-01-21)

C har ingen formel att återvända till (P J Anders Linder i SvD 2013-01-21)

Medborgarrörelse som totalförsvar (Johanne Hildebrandt i SvD 2013-01-21)

Finanskrisen har med all tydlighet visat att de finansiella marknaderna inte är effektiva – utan kapital kan allokeras dit det ger sämsta möjliga avkastning. Dessa misslyckanden riskerar att undergräva både kapitalismen och samhällets välstånd.(SvD 2013-01-21)

Tidspusslet är nästan omöjligt att få ihop för många barnfamiljer och deltidsarbete under ett antal år är en praktisk lösning. De obalanser i inkomst som därmed uppstår är uppenbara och tillfälliga medan effekterna på pensionen är dolda och livslånga.(SvD 2013-01-21)

Utvecklingen under årets första veckor visar på riskerna i de populära långräntefonderna. De flesta har börjat året med en nedgång; Nordeas storfond Obligationsinvest har exempelvis tappat 1,4 procent.(SvD 2013-01-21)

När nyexaminerade sjuksköterskor öppnar dörren in till arbetsmarknaden upplever många en stor arbetsbelastning, stelbent löneutveckling och svårigheter till vidareutbildning. När vi i Moderata Studenter Stockholms län (MST SL) har besökt lärosäten i Stockholm har vi lagt märke till den problematik som förekommer inom vårdyrket. De låga lönerna är inte bara orättvisa, lönerna underminera även yrket och försämrar sjukvården. Höjda löner är en förutsättning för en kvalitativ vård, men vi inser att enbart öka löner vore bara en kosmetisk lösning på ett djupare problem.(Jennie Lindqvist i Newsmill 2013-01-22)

SAS ska fortsätta att betala ut engångsbonusar till vissa nyckelpersoner även i framtiden. Det säger vd Rickard Gustafson i ett internt meddelande, som SvD Näringsliv fått ut. Samtidigt förstår han de upprörda reaktionerna bland de anställda – och förklarar varför man lät dem få reda på bonusarna via media.
(Carolina Neurath i SvD 2013-01-21)

Det spelar ingen roll hur många checklistor man bockar av om det inte finns någon verklig empati. Det blev tydligt i vården av min egen mor inför hennes död, skriver konsulten Gunnar Rundgren som själv arbetat med system för kvalitetssäkring.(SvD Brännpunkt 2013-01-21)

Inte mer än några få tusen röster avgjorde helgens delstatsval i Niedersachsen. För Angela Merkel en brutal påminnelse om att förbundsdagsvalet i höst lär bli en nagelbitare och att en rödgrön seger långt ifrån kan uteslutas.(SvD 2013-01-21)

VD varnar: ”Västvärlden sitter på en bomb” (Andreas Cervenka i SvD 2013-01-21)
LÄS ”Davos is warned: the west has to change

Danske Bank utesluter inte att även den svenska verksamheten kommer att införa en kvartalsmässig avgift för privatkunder för att få behålla sitt konto på banken. I Danmark har åtgärden fått hård kritik.(SvD 2013-01-21)

Verkligheten för hyresmarknaden i en växande stad som London är att hyresvärdar och bostadsförmedlare inte konkurrerar effektivt, eftersom efterfrågan alltid överstiger tillgången, skriver den brittiske journalisten Anthony Lane. (SvD Brännpunkt 2013-01-21)

Här är Sveriges dyraste lägenhet – sett till kvadratmeterspriset. Den 13 kvadratmeter ”stora” ettan på Rådmansgatan i centrala Stockholm har ett acceptpris på 1 980 000 kronor, motsvarande 152 308 kronor per kvadratmeter.(SvD 2013-01-21)

Bistrare tider väntar på världens arbetsmarknader. Den globala arbetslösheten tros öka stadigt de närmaste åren, till 210 miljoner människor utan arbete 2017. Det betyder tretton miljoner fler människor utan jobb jämfört med idag, enligt internationella arbetsorganisationen ILO.(SvD 2013-01-21)

Bris har valt att inte längre använda begreppet barnfattigdom – men inte på grund av Uppdrag Granskning. Det är ett beslut som Bris fattat långt tidigare, skriver Cecilia Nauclér, Bris presschef.(SvD Brännpunkt 2013-01-21)

Den tyska Bundesbank-chefen Jens Weidmann har varit en konsekvent kritiker av den linje som Europeiska centralbanken fört under eurokrisen. I höstas var han den ende som sade nej när ECB beslutade att köpa statsobligationer av eurozonens krisländer – i obegränsad omfattning om så krävdes. ”Bara politiken kan göra något åt orsakerna till skuldkrisen”, säger han i en DN-intervju. (DN 2013-01-21)

Registerutdrag: Dåliga skäl för krav på vita papper (Johannes Åman i DN 2013-01-21)

Årsaken er så pinlig seriøs at det nesten er analogt. Det følger et enerverende alvor med å formulere informasjon. Det folk skal vite om verden rundt seg preger livene deres på millioner av små måter, og det meste vegrer de seg mot. De må overtales til forstand.(Arild Abrahamsen i Aftenbladet 2013-01-13)

Förbundsordförande för Centerpartiets Ungdomsförbund: Den bygd där jag kommer ifrån efterfrågar inte bidrag eller statliga interventioner. Den vill bara ha friheten att pröva sina idéer på en fri marknad, och frihet att leva livet som var och en önskar.(Hanna Wagenius i Newsmill 2013-01-13)

Annonser
Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: