Hoppa till innehåll

Dagens länkar 2013-02-05

5 februari 2013

Filippa Reinfeldt behöver akuta råd (Eric Erfors i Expressen 2013-01-05)

Reaktionerna har varit många, starka och hjärtskärande på min krönika i fredags ”Jag anklagar dig, Filippa Reinfeldt”.Innan någon spricker av ett eller annat skäl – nej, detta inlägg syftar inte till att motsäga att det skulle finnas ett vitt privilegium. Det är allmänt känt att om man kommer från vissa delar av världen och har en viss etnisk bakgrund så åtnjuter man – i vissa sammanhang – trovärdighet, yrkes- och livsförmåner som andra av annan härkomst inte gör. Från att ha varit en idé som beskrev vinstlottsdragarens sits i grav vardagsrasism när den var som värst, apartheid, har uttrycket numera utvidgats till att användas för att benämna flertalet samhällsproblem på flera plan, framförallt i västvärlden. I och med att samhällen kan ses som en kropp, med flera samverkande och nätverkande organ och funktioner, är det inte sällan så att problem på en plats ger upphov till symtom och manifestationer på flera platser.(Motargument 2013-02-05)

Sluta prata om utrikes födda (Sanna Rayman i SvD 2013-02-05)

Stockholm har blivit en it-metropol. Branschjättarna i huvudstaden lockar specialister från hela världen och bolagen jobbar hårt med att få de nyanlända att trivas. Men det finns problem. Små aktörer hamnar på efterkälke i väntan på arbetstillstånd för de eftertraktade experterna.(SvD 2013-02-05)

Huvudena har rullat friskt i efterdyningarna av Telia Soneras skandal. Men många har också undankommit granskning. Det gäller inte minst en av de tidigare styrelseledamöterna, Lars G Nordström, idag ordförande för statliga jätten Vattenfall.(Andreas Cervenka i SvD 2013-02-05)

Rör inte asylrätten (DN 2013-02-05)

Pressfriheten i Europa måste försvaras, men tvingande EU-lagar leder fel.(Annika Ström Melin i DN 2013-02-05)

Snällhet blir dubbelt bedrägeri (Johannes Åman i DN 2013-02-05)

Dags för S att bekänna färg. Idén om att kommuner själva ska få bestämma vilka typer av välfärdsföretag som ska vara med i en upphandling, eller att vissa driftformer ska gynnas framför andra, strider mot EU-rätten. Därmed faller hela argumentationen om att tvinga in privat verksamhet i särskilda driftformer, skriver Almegas näringspolitiske chef Ulf Lindberg.(DN Debatt 2013-02-05)

För den som vill skapa osäkerhet är det enkelt att klä politisk ideologi i juridisk dräkt. Men det är inte jurister som avgör hur den svenska välfärdssektorn ska utformas, det är politikerna, skriver de fackliga juristerna Claes-Mikael Jonsson och Dan Holke.(SvD Brännpunkt 2013-02-05)

Migrationsministern har Sveriges tuffaste politiska uppdrag – och han gör det inte direkt lättare för sig själv.(Johan Croneman i DN 2013-02-05)

Visst behöver Sverige skapa fler låglönejobb (Sanna Rayman i SvD 2013-02-05)

Det stora mysteriet: pengar (Andreas Cervenka i SvD 2013-02-05)

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: