Hoppa till innehåll

”Avgiftsfria muséer snedvrider konkurrensen”

27 oktober 2014

De privata muséerna kritiserar i en Expressenartikel förslaget att det ska bli gratis att gå på de statliga muséerna. ”Det sndevrider konkurrensen gentemot de privatägda muséerna” menar ett antal chefer.
Dessa privatfinansierade initiativ har kunnat växa fram på en marknad med hyfsat rimliga konkurrensvillkor. Om regeringens förslag om fri entré går igenom snedvrids konkurrensen. Det kommer att bli svårare för privata museer och konsthallar när vissa statliga institutioner kan marknadsföra sig med fri entré. Är det verkligen riksdagens mening att försämra villkoren för de privata aktörerna på kulturområdet och riskera att utbudet smalnar av?
Men de glömmer bort att de statliga muséerna ägs och betalas av svenska folket gemensamt.
Ska restaurangerna börja kräva av folk att det ska tas ut en extra avgift när vi väljer att äta hemma eller umgås i vardagsrummet? Det snedvrider också konkurrensen och minskar utbudet på krogar. Argumentet som museicheferna påminner lite om ”vi ska ha rätt att tjäna pengar”.
Visst man kan diskutera – ur olika spekter – om man ska ta ut avgifter på de statliga muséerna eller inte, men just detta argument är nog det sämsta.
För övrigt så är det avgiftsfritt på de permanenta samlingarna på British museum i London. Men ändå finns det mängder med muséer och utställningar som kan ta betalt i den staden.

Expressens artikel

From → Världen

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: