Hoppa till innehåll

Dags att slakta heliga kor ..

1 januari 2015

Lite märklig är upphetsning bland Alliansens anhängare över Decemberöverenskommelsen. Redan den 9 december förde Alliansens partiledare fram huvuddragen i DN-debatt:
”För att framöver kunna hantera det förändrade parlamentariska läget är två delar särskilt viktiga: tydlighet kring hur statsministern ska utses samt hur den konstellation som har störst parlamentariskt underlag ska kunna genomföra sin ekonomiska politik. De förändringar som krävs kan göras i riksdagsordningen, genom lagstiftning eller överenskommelser.”
Trodde de som nu protesterar vilt att det skulle kunna gå till på något annat sätt än att oppositionen lägger ner sina röster – eller var den underförstådda klausulen att det skulle vara Alliansen som regerade?
Nu kom sedan Decemberöverenskommelsen – och det verkar som en del kritik mera handlar om att Alliansen inte kan genomföra sin politik än att den på ett grundläggande plan strider mot parlamentarismens principer.
Samtidigt kan svensk demokrati leva med Decemberöverenskommelsen – ett kort tag. Men den bör vara överspelad redan innan valet 2018 för annars riskera vi att hamna i en situation där SD kan hugga fritt. Stort ansvar ligger nu på de sex partier som ingått överenskommelse och det kommer att kräva att många heliga kor slaktas. En är att S måste inse att det för överskådlig framtid är ett 30-35 procentsparti och inte ett 45-50 procentsparti. En annan är att M, om de vill vara ett ”statsbärande parti”, måste göra upp med ”Bohmandoktrinen”, att varje uppgörelse med S är på gränsen till högförräderi (att doktrinen lever kvar visar inte minst alla upphetsade röster i sociala medier nu).
Sedan måste alla vara beredda att kompromissa – och tala om för sina väljare att detta är nödvändigt. Det behöver inte betyda att man släpper sin ideologiska tydlighet – tvärtom. Erfarenheten är snarare att när den ideologiska kompassen sviktar så bli suboptimeringen ersättningen. Rätt hanterat kan det bana vägen för en majoritetsregering som bygger på en mera tillfällig koalition än de gamla blocken.

From → Världen

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: